Италия (Italy)

  Италия (Italy)

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/italy/italy.gif

Италианският политически пейзаж преживя сеизмично разместване през 90-те години на 20-ти век, когато операция „Чисти ръце“ разкри корупция на най-високите нива в политиката и големия бизнес. Няколко бивши министър-председатели бяха замесени и хиляди бизнесмени и политици бяха разследвани.
Италия беше една от шестте държави, които подписаха през 1951 Парижкия договор, поставил Европа по пътя на интеграцията. Тя беше твърдо в сърцето на Европа оттогава, докато в първите години на 21-ви век правителството на Силвио Берлускони придоби повече евроскептична позиция.
Г-н Берлускони се стремеше да привлече Италия по-близо до САЩ, „излизайки от строя“ с традиционните врагове, Франция и Германия, с неговата подкрепа за водената от САЩ кампания в Ирак.
Еврофилът Романи Проди, който беше министър-председател от 2006 до 2008, изтегли войските от Ирак и се стремеше да възстанови добрите отношения с другите членки на Европейския съюз.
Италия е с четвъртата по големина европейска икономика и за дълго се радваше на най-високите доходи в Европа, въпреки спадъка в традиционните индустрии като текстилна промишленост и производство на коли в резултат от глобализацията.
Но стана една от първите членки на еврозоната, жертва на глобалната финансова криза от 2008. През есента, страната беше декларира, че икономиката и е изпаднала в четвъртата рецесия в по-малко от десетилетие. Съществува притеснение относно степента на раждаемост на Италия най-ниската в Европа и икономическата заетост на застаряващото население. С предсказанието, че населението ще намалее почти три пъти в следващите 50 години, последният папа, Йоан-Павел II, инструктира италианците да „преоткрият смисъла на живота и любовта…и тяхната мисия като родители“.

Факти:
Пълно име: Италианска република
Население: 59 милиона (UN,2008)
Столица: Рим
Площ: 301,338 кв.км (116,346 кв.мили)
Официален език: италиански
Официална религия: Християнство
Продължителност на живота:78 години (мъже),83 години (жени) (UN)
Парична единица: 1 евро=100 цента
Главни стоки за износ: машинно и транспортно оборудване, химикали, дрехи, вино
Годишен доход на глава от населението: 33,540 щатски долара (Световна банка, 2007 г. )
Интернет домен: .it
Международен телефонен код: 39

Медии:
Италианската опиянителна смес от политика и медия са направили кратки новини вътре и извън страната с пазители, казват някои политици, подчертавайки влиянието на министър-председателя Берлускони над държавни и частни канали.
Държавният канал Rai традиционно е обект на политическо влияние и империята на Берлускони Mediaset управлява най-добрите частни ТВ станции.
Между тях Rai и Mediaset ефективно контролира италианския ТВ пазар и са потенциално силни политически оръжия.
Медийното право, одобрено през 2004, известява създаването на нови цифрови ТВ канали и частичната приватизация на Rai. Критиците твърдят, че сметката засилва влиянието на г-н Берлускони върху медията.
Италианската преса е силно регионализирана. Милано в частност е дом на голям брой ежедневници и списания с новини. Много вестници са частни, често са свързани с политическа партия или управлявани от голяма медийна група.
News Corp на Рупърт Мърдок осигурява действителен монопол от платения ТВ сектор, когато създава Sky Italy през юли 2003. Сервизът беше създаден чрез сливането на две съществуващи платени ТВ сервизи- Stream и Telepiu.
Около 2,500 комерсиални радио станции излъчват в Италия. Малко от тях имат национално покритие; повечето са музикални. Те поделят радиовълните с радио станциите на държавния канал Rai.


РЕКЛАМА:

***

Преса:
    * Corriere della Sera – базиран в Милано, главен ежедневник
    * La Repubblica – базиран в Рим, притежаван от L’Espresso group
    * Il Messaggero – ежедневник, базиран в Рим
    * La Stampa – ежедневник, базиран в Торино и притежаван от Fiat group
    * Il Sole 24 Ore – финансов ежедневник, базиран в Милано

Tелевизии:
    * Rai – държавна станция, включваща Rai Uno, Rai Due, Rai Tre, богатия на новини канал Rai news 24 и кабелни/сателитни сервизи.
    * Mediaset – главния частен ТВ канал управляващ Italia 1, Rete 4 и Canale 5.

Радио:
    * Rai – държавни станции, включващи главния в националната мрежа  Radio 1, базирано на забавления Radio 2, културната станция Radio 3  и парламентарната станция GR Parlamento
    * Radio 24 – комерсиална мрежа, новини и бизнес
    * R101 – комерсиална мрежа, поп музика
    * Radio Italia – комерсиална мрежа, италианска поп музика

 Новинарска агенция:
    * Ansa


Европейска нощ на учените 2022 г.: