Търсене
Close this search box.

Историята на Станфордския университет

Историята на Станфордския университет

Историята на Станфордския университет

Историята на Станфордския университет


Направи дарение на училище!***

 

Днес Станфордският университет е един от най-известните университети в света. Някои от учениците му са комарджии, които играят в http://www.exclusivebg.com/ . И така, как започва историята на известния университет, в който учат хора от цял свят? Всичко това се случва в края на XIX в. благодарение на дейността на известния предприемач Лиланд Станфорд.

Легендата за основаването на университета

Подобно на много други известни университети, Станфордският университет има своите легенди. Това е свързано с нейното основаване. Централна фигура в цялата история е известният индустриалец Станфорд, който е бил губернатор на Калифорния. През 1884 г. синът му умира преждевременно по време на пътуване до Флоренция…
Легендата разказва, че Станфорд и съпругата му дошли при ректора на Харвардския университет Чарлз Елиът. Те поискали кампусът да бъде издигнат в чест на сина им, който е учил в университета. Елиът отговори, че става дума за 7 милиона долара. Това е сумата, необходима за построяването на новия кампус.
Очевидно ректорът разчиташе, че тази сума ще изплаши Лиланд. Но не бива да се забравя, че той е бил богат човек. Затова съпругата му каза, че такава сума ще им стигне. Може дори да се използва за изграждане на собствен университет. Съпругът ѝ се съгласи. Според легендата така се е появил Станфордският университет.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Каква е истината?

Както знаем, голяма част от легендите са измислени. Но и в това има истина. Така беше и в този случай. Трябва да започнем с факта, че синът на Станфорд не е учил в Харвард. Това не би могло да се случи дори на теория. Беше само на петнайсет години, когато си отиде…
Но Лиланд отиде да се види с Елиът. Както и някои от другите ректори, между другото. Обсъждаха бъдещ проект, който щеше да бъде паметник на сина им. Само че по онова време все още не беше решено какво точно ще се основава. Разглеждат се два варианта: музей и университет. Всеки от тях имаше своите предимства. Елиът посъветва Станфорд да отиде с университета. 

Фондация

Когато започва строителството на университета, е изчислено, че изграждането му ще струва около 5-7 милиона евро. Но първоначалният план понякога може да се различава значително от крайния резултат. Ето защо крайната сума възлиза на 22 милиона евро. В края на XIX в. тази сума е просто огромна. В края на краищата не забравяйте, че цената на долара непрекъснато пада. А за 22 милиона днес можете да си купите много по-малко, отколкото в онези далечни години…
Архитектурната работа е ръководена от Фредерик Ло Омстед. Той също е бил знаменитост за времето си. В крайна сметка именно той е създал Сентръл парк в Ню Йорк. Решено е университетът да бъде построен в малкия град Пало Алто. Намира се близо до Сан Франциско. Най-вероятно те са решили да направят това, за да могат учениците да обръщат повече внимание на обучението, отколкото на забавленията в големия град.
Университетът е разположен в равнинен район. Изглежда много добре. Веднага можете да разберете, че това е дори просто уютно място. Калифорнийската архитектура е съчетана с неороманска архитектура. Наоколо има палми и пясък. Всичко това е съчетано с ярка слънчева светлина и прави много добро впечатление!

Първата година на университета

Първият ректор на университета е Дейвид Джордън. Този учен вече е имал опит на тази позиция. на 1 октомври 1891 първите лекции се провеждат в университета. Първоначално има само 500 ученици. Девизът беше: „Вятърът на словото духа“. Вече беше ясно, че университетът има голямо бъдеще.
Между другото, този лозунг не е избран случайно. От самото начало момичетата имат право да учат в университета. Това не беше съвсем обичайно за онова време. В много страни жените нямат достъп до висше образование. Но в Станфорд още през първата година момичетата представляват 20% от общия брой студенти.
Ясно е, че по онова време не всеки е можел да си позволи висше образование. Не беше безплатно. Разходите за образование често са били непосилни за повечето хора. Следователно, в края на деветнадесети век Станфордския университет може да бъде посещаван от доста заможни хора, които са правили добър живот.

Лиланд Станфорд успява да осъществи мечтата си. Разбира се, това не беше толкова просто, колкото изглеждаше на пръв поглед. В края на краищата, за да се осъществи подобен проект, не е достатъчно само да се даде нужната сума пари. Необходимо е голямо внимание и постоянно наблюдение на създаването на университета и на по-нататъшното му съществуване. Но Станфорд успява. Целият свят го помни

 

wikimedia.org / Bancroft Library, University of California, Berkeley

Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.