Търсене
Close this search box.

Историята на динозаврите по света и в България става достъпна на събитие в края на януари

Историята на динозаврите по света и в България става достъпна на събитие в края на януари

Историята на динозаврите по света и в България става достъпна на събитие в края на януари

Историята на динозаврите по света и в България става достъпна на събитие в края на януари


Направи дарение на училище!***

Владимир Николов ще разкрие тайните на тези отдавна изчезнали животни и ще покаже как е изглеждал техният свят

 

От първия наименуван през 1824 динозавър – мегалозавъра, през въвеждането на термина „динозавър“ през 1842г., та чак до ден днешен, тези отдавна изчезнали животни продължават да вълнуват човешкото въображение. Дори сега динозаврите са колкото обект на сериозни изследвания, толкова и почти митологични създания, забулени в тайнственост и множество заблуди.

 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Гостите на събитието Музеят и Ratio представят: Когато динозаврите властваха на Земята“ ще разберат до колко е реална представата ни за динозаврите, изградена от книги и филми като „Джурасик парк“. Как някои динозаври са се превърнали в гиганти? Откъде научаваме за перата при динозаврите и каква е била тяхната роля при видове, приковани изцяло на земята? Какво всъщност е довело до изчезването им? Въпросите за динозаврите са много, а отговорите им са по-интересни от очакваното.

 

Обиколката в света на динозаврите ще води Владимир Николов – магистър по геология и палеонтология с диплома от Софийския университет. По време на дипломната си работа прави голямо откритие, което непряко спомага за откриването на цяло динозаврово находище в близост до гр. Трън. От есента на 2019 продължава изследванията си като редовен докторант към Националния природонаучен музей към БАН.

 

В допълнение към палеонтологичната си дейност, той е и единственият художник палеоилюстратор в България – т.е. занимава се с изработването на научно-обосновани художествени реконструкции на фосилни животни и растения или дори на цели праисторически екосистеми.

 

Владимир е илюстрирал корицата на книгата “Възход и падение на динозаврите” на Стийв Брусати – световен бестселър, който наскоро излезе и на български език. Гостите на събитието не само ще се запознаят отблизо с книгата, но и ще чуят самия Стийв Брусати по време на живо видео-включване.

 

Събитието Музеят и Ratio представят: Когато динозаврите властваха на Земята“ се организира от Ratio съвместно с Националния природонаучен музей към БАН и издателство Сиела. Събитието ще се проведе на 21.01.2020 в City Stage. Портите към света на динозаврите отварят в 19ч., а входът е свободен. Повече информация може да намерите на сайта на организаторите.

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.