Истината за измамите на фармацевтичните компании

Psevdonaukata_prw - Copy.jpg

 http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/Psevdonaukata_prw%20-%20Copy.jpgВсеки от нас е чел, слушал или е бил консултиран от здравно лице, че не бива да яде мазни и тежки храни, да пие алкохол, да натрупва голямо количество калории в организма си. Всекидневно сме затрупвани от купища информация и безброй реклами за лекарства, които понижават холестерола, за нутрициониъм, за детоксикации, хомеопатия, мозъчна гимнастика, енергийни гривни, антиоксиданти, козметика, която ще ни направи неземно красиви или хранителни добавки, които ще ни превърнат в Супермен на мига. Безумните заключения от типа: рибеното масло Омега 3 е добро за вас; рибеното масло Омега 3 не е добро за вас или алкохолът предпазва от сърдечно-съдови болести; алкохолът не предпазва от сърдечно-съдови болести, също и кафето е добро за вас; кафето е лошо за вас… както и още куп подобни, са постоянна част от репертоара на лекари, учени, диетолози, фармацевти и журналисти. Истината обаче, според д-р Бен Голдейкър и д-р Малкълм Кендрик е съвсем друга.

  В бестселъра „Псевдонауката” (ИК „Изток-Запад”) британският лекар, психиатър, публицист и журналист Бен Голдейкър се наема със смелата и достойна мисия да развенчае лъжливия, бляскав, „научен” ореол около най-рекламираните модерни шарлатани. Той се прицелва в най-глупавите, нагли и подвеждащи характеристики на псевдонауката, изкарвайки на показ кирливите им ризи и мръсни, дори опасни за здравето лъжи. Голдейкър атакува смело медиите, които пасивно и безкритично огласяват всяко наукоподобно твърдение на различни печалбари.

 http://iztok-zapad.eu/uploads/pictures/picture_817.jpgШотландецът д-р Малкълм Кендрик пък стига и по-далеч в „Голямата измама с холестерола” (ИК „Изток-Запад”). Той не просто смята, че медиите ни заблуждават много сериозно с безумните твърдения за холестерола, но и че такова понятие като висок холестерол не съществува. Ученият се противопоставя на „Холестеролната хипотеза” и я обявява за абсолютно невярна, като подкрепя тезата си с безброй примери и статистически данни от близкото и малко по-далечно минало, които оспорват напълно обществено приетите норми, свързани с холестерола. Голямата измама с холестерола” хвърля светлина по въпроса като уточнява, че целият масив от информацията, изсипваща се с тонове от медиите, е абсолютно безпредметен, тъй като той може да се обясни с чисто и просто сребролюбие от странна на фармацевтичните компании, лекарите и голям процент от съвременните учени.
 

 Псевдонауката” и „Голямата измама с холестерола” са книги, които отварят очите, събуждат съвестта и образоват читателя, а присъствието им и полемиките, които предизвикват, са знак, че светът все пак е запазил и някаква част от своята рационалност. Сега ви оставяме в компанията на ексцентричния, но ерудиран и безкрайно чаровен д-р Голдейкър:


РЕКЛАМА:

***

 

 http://www.ted.com/talks/lang/bg/ben_goldacre_battling_bad_science.html

http://www.iztok-zapad.eu/books/book/755

http://www.iztok-zapad.eu/books/book/817

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: