Инвестицията като мисия: Търсят се млади таланти във физиката

Инвестицията като мисия: Търсят се млади таланти във физиката

Инвестицията като мисия: Търсят се млади таланти във физиката

Инвестицията като мисия: Търсят се млади таланти във физиката


Направи дарение на училище!***

 

Да помниш откъде си тръгнал и да подкрепяш тези, които правят първите си големи стъпки в науката. Така разбират подпомагането на общността професорът по теоретична и математическа физика Тодор Мишонов и серийният предприемач със здрави корени във физиката Мартин Стоев – организатори на състезанието по физика „Карл Гаус“, което ще се проведе на 30-ти април 2023 г. във Физическия Факултет на Софийски Университет. 

Двамата се запознават преди 17 години, още когато Мартин е ученик в девети клас, а Тодор преподава теоретична физика в Софийски Университет. На неговото менторство Мартин дължи огромна част от научните си подготовка и развитие, а с времето  започват и съвместна работа по редица научни изследвания. Заедно с д-р Алберт Варонов, тези изследвания резултират в научни публикации в областта на астрофизиката на слънчевата плазма и физиката на свръхпроводниците. Паралелно с това, заедно със съмишленици, организират олимпиада по експериментална физика. 

Сега обединяват усилията си и в мисията да инвестират в бъдещето на млади таланти. Под формата на състезание, именувано в чест на Карл Гаус, което ще се проведе на 246-тата годишнина от рождението му. Целта им е да помогнат на надарени гимназиални ученици да се подготвят оптимално за представянето си на тазгодишната Международна Олимпиада по Физика (IPhO) в Токио.


Разбери повече за БГ Наука:

***

“Идеята на състезанието е натрупването на опит. За да постигат максимално добри резултати на международните олимпиади по физика, учениците трябва да са наистина добре свикнали на формата на олимпиадата и сложността на задачите. Задължителна част от подготовката е да са решавали възможно най-много от вече падалите се на предишните 52 олимпиади задачи. За целта сме компилирали сборник от всички тези проблеми, копие от който ще изпратим на всеки записал се за състезанието участник.” – Мартин Стоев

Фокусът неслучайно пада конкретно върху подготовката за Международните Олимпиади по Физика. 

“Решаването на задачи на състезания не е истинска наука. Истинската наука е в измислянето на задачи. Но, за да се стигне до там, е необходимо да се мине през правилната учебна и академична среда. Международните Олимпиади по Физика са един от най-подходящите начини учениците да бъдат забелязани от най-добрите университети и да продължат образованието си в тях. Ето защо решихме да създадем формат на състезание, който да е изцяло насочен към подобряването на шансовете за представяне на IPhO. Препоръчваме на участниците да са решили задачите от поне три предишни издания на международната олимпиада.” – Тодор Мишонов.

 

 

Интересен факт е, че България е една от едва пет държави, които участват в олимпиадите от самото им създаване (наред с Полша, Румъния, Унгария, Чехословакия). Професор Мишонов е участник в петото издание на IPhO през 1971 г., проведено в България, а по-късно е координатор на българския отбор за дванадесетото издание. Също така активно участва в подготовката на отбора ни, явил се на единадесетата олимпиада в Москва, където България заема трето отборно място. Има и издаден сборник със задачи за подготовка на ученици за международни олимпиади. 

Забелязва се подем в представянето на българските участници през последното десетилетие и цел на настоящото състезание е да се засили тази тенденция. Това ще даде шанс на учениците да продължат академичните си кариери в мечтаните университети и избраната наука. 

Затова и първата награда е от отворен тип: 

“Искахме да дадем пълна свобода на победителя. Всеки ученик има определени представи за мечтания университет в съзнанието си. Но не всеки има възможността да го посети преди да кандидатства, да се срещне с преподаватели и студенти, да се мотивира още повече да учи там. Ето защо, разчитайки на широкия кръг академични контакти, който имат всички помагащи в организирането на състезанието (включително някои от най-успешните ни участници на IPhO), ще изпратим победителя през лятото за една седмица в избрания университет, където ще уредим запознанства с преподаватели, студенти и академичния живот.” – Мартин Стоев

Въпросът за мечтания университет е и част от регистрацията за състезанието, която се прави на www.gauss.bg и е безплатна. След регистрация, всеки записал се участник получава копие на книгата, съдържаща всички задачи, падали се на Международните Олимпиади по Физика от 1967 до 2022 г. 

“Първото провеждане на състезанието “Карл Гаус” е експеримент, насочен към най-добре подготвените ученици в страната, които са готови да се състезават на IPhO. Ако хипотезата ни се валидира и учениците действително се справят по-добре това лято в Япония, вече обмисляме разширяването на инициативата и към други науки.” – Тодор Мишонов

Екипът отправя покана към всички млади талантливи физици и техните учители да се фокусират върху подготовката и да вземат участие.

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.