Интервю с Никола Калудов: Диагнозата СПИН вече не е смъртната присъда

Бихте ли се представили на нашите читатели?

Казвам се Никола Калудов. От 27 години живея в САЩ. През последните 20 години във Вашингтон, Окръг Колумбия (Washington DC). Завършил съм биотехнологии в Софийския Университет, спец. Генно инженерство, 1990г. Имам докторат (PhD) от Florida State University, Tallahassee, Florida (1996) и съм правил post-doctoral специализации в National Institutes of Health, Bethesda, MD. Патентовал съм две научни открития, които са лицензирани от фармацевтични компании: метод на пречистване на вируси за генна терапия – използва се при терапия на слепота, предизвикана от генетични дефекти (Spark Therapeutics); и нова индикация на антибиотик за профилактика и терапия на малария (AliquantumRx)

Коя компания представлявате и с какво се занимава тя?

Създал съм и работя по две старт-ъп компании – една терапевтична компания за развиване на лекарството за малария (AliquantumRx), и една диагностична компания (Abilis Life Sciences Inc.) – за развиване на нови диганостични тестове за рак и други заболявания.


РЕКЛАМА:

***

Кое Ви запали да се занимавате с науката и кога се случи това?

Като студент 2-ри курс работех на доброволни начала в лабораторията на проф. Георги Русев в Института по Молекулярна Биология. Бойка Аначкова и Гого бяха тези, които ме запалиха да се занимавам с наука.

С какво заглавие беше последната Ви публикация? Разкажете ни повече за нея.

Последната публикация излезе през Май, 2015, Discovery of Novel Liver-Stage Antimalarials through Quantum Similarity. Тази публикация е резултат от дългогодишно сътрудничество с Dr. David Sullivan, MD, professor, Malaria Institute, Johns Hopkins School of Public Health (Дейвид е партньор и другият създател на AliquantumRx). Научните изследвания в тази статия бяха финансирани с грант от Фондацията Бил и Мелинда Гейтс. В тази статия съобщаваме за откриването на анти-маларийни качества на Цетромицин, антибиотик, който е минал през трите фази на клинични изпитания за третиране на пневмония (тук отварям една скоба – фактът, че това лекарство е минало през клинични изследвания, но за други индикации (пневмония), означава че развитието на Цетромицин за малария ще е кратко и бързо би стигнало до пазара). В момента подготвяме още една статия в която показваме, че Цeтромицин лекува малария в мишки.

Какво представлява Abilis Life Sciences?

Abilis Life Sciences е старт-ъп компания, която открива и развива нови тестове за рак (и други заболявания). Идеята е проста. Когато човек е здрав, един тип метаболити се отлагат в урина. Когато е болен (рак например), друг тип метаболити се отлагат в урина. Ние откриваме комбинацията от метаболити (или метаболитни профили) в урина, които са специфични за рак на пикочния мехур (като пример, или рак на простата, или рак на гърдата) и правим диганостични тестове, базирани на тези комбинации от метаболити. Тези диагностични тестове са неинвазивни, много точни, чувствителни и специфични и могат да диагностицират болестта (рак) рано, когато все още се подлага на лечение. Крайната цел е да създадем метаболитни профили на над 200 болести, които биха могли да се диагностицират с една единствена уринна проба. Представете си ново тоалетно гърне, където всяка сутрин метаболитния ви уринен профил се анализира и резултатите автоматично се изпращат до лекаря ви, който следи вашето здравословно състояние.

Работите също върху проекти за разработка на лекарства против СПИН и рак. Разкажете повече за тях.

Работил съм по проект за разработка на ново лекарство против СПИН (2008-2010). Но за мен СПИН е „победен” – диагноза СПИН не е вече смъртната присъда, която беше преди двайсетина години – има достатъчно лекарства на пазара (highly active anti-retroviral therapy – HAART), които държат вируса на СПИН под контрол и заразените с него живеят дълъг и плодотворен живот (Magic Johnson живее вече над 30 години с HIV). Не работя по разработване на лекарства против рак, а за разработване на нови тестове за ранното диагностициране на рак. Ако рак се диагностицира в ранните стадии – има лекарства и терапии, които успешно го лекуват. Проблемът е, че диагностичните методи, които имаме на разположение все още не са достатъчно точни, специфични или чувствителни (например, мамографията има чувствителност около 80% в най добрите случаи, което означава, че една жена е с тумор на гърдата цели 10 години преди той да се забележи от мамографията).

Има ли млади хора, които искат да се занимават с наука във Вашата област?

Да, има много млади хора, които искат да се занимават с биологичните науки около мен (University of Maryland, Johns Hopkins, NIH) – докторските програми по биология, биотехнология, молекулярна биология, биохимия, химия и т.н. са пълни с млади хора от цял свят.

Какво бихте казали на хората, които все още се колебаят дали да се занимават с наука?

Науката не е за всеки. Всеки за себе си трябва да прецени дали този вид дейност съвпада с техния характер и да са наясно какво означава да се занимаваш с наука. Но това би могло да се каже за всяко поприще.

Какво, според Вас, трябва коренно да се промени в България по отношение на науката?

Аз живея в САЩ от 1990 и не мога да коментирам какво трябва да се промени в България по отношение на науката. Колаборациите ми с български учени са били плодотворни и те с нищо не отстъпват от американските ми колаборации.

Занимавали ли сте се с нещо извън научната работа? Какви други интереси имате и как обичате да прекарвате свободното си време?

Преди 10-15 години се занимавах с музика – дижействах и продуцирах електронна музика. За съжаление не ми остава време вече за това, старт-ъповете ми изяждат свободното време…

Обичам да играя футбол и да карам уиндсърф. Всяка събота и неделя, от 8:30 до 11 сутринта ритаме топка в приятели в квартала в дъжд, сняг или пек. Поне 4-5 пъти годишно ходя за по 3-4 дена (или по-дълго) да карам уиндсърф на различни места – Северна Каролина, Флорида, Карибите. Започнах да се уча и на кайтсърф, имам желание и да се науча да сърфирам.

Интервюто взе Петър Нефтелимов от Neftelimov.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: