Интервю с Недялка Аценова: Исках да стана астроном

Бихте ли се представили на нашите читатели?

Здравейте, казвам се Недялка Аценова. Завършила съм Молекулярна биология в Пловдивския университет и работя като старши експерт биолог (микробиолог).

Коя научна институция представлявате и с какво се занимава тя?

Работя в Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров” в секция „Микробиология на почвата”. Секцията се занимава с изследване на микроорганизмите в почвата чрез микробиологични и биохимични методи.


РЕКЛАМА:

***

Кое Ви запали да се занимавате с науката и кога се случи това?

Баща ми ме запали по науката – говореше ми за Стивън Хокинг, показваше ми звездите и планетите през телескоп. В началните класове исках да стана астроном или палеонтолог, но чак в 12 клас преоткрих молекулярната биология и оттогава страстта ми към биологията не ме е напуснала.

Има ли бъдеще науката в България и как го виждате Вие?

Има бъдеще, въпреки трудностите в момента, които се налага да преодоляваме. Успехите на нашите олимпийци по биология ми дават надежда.

Как оценявате работата на екипа си?

Те са добри хора и специалисти, които работят здраво и наистина си обичат работата.

Има ли млади хора, които искат да се занимават с наука във Вашата област?

Има и такива – освен мен, само в моя екип има още двама.

Какво бихте казали на хората, които все още се колебаят дали да се занимават с наука в България?

Опитайте, може и да ви хареса. J

Какво, според Вас, трябва коренно да се промени в България по отношение на науката?

Освен вечния въпрос – финансирането, трябва и цялостното отношение да се промени, че науката не е скучна или суха, а колкото повече знаеш за нея, толкова повече ти се иска да научаваш.

Занимавали ли сте се с нещо извън научната работа? Какви други интереси имате и как обичате да прекарвате свободното си време?

Пиша научно-популярни статии към сайта НаукаOFFNews и карам курсове към различни он-лайн платформи като EdX, Coursera и Open2Study. Интересувам се от физика, астрономия, херпетология (имам костенурка на име Изабела), Древен Египет и Рим. В свободното си време обичам да чета, да се разхождам с приятели, да гледам филми и да се ровя в интернет.


Европейска нощ на учените 2022 г.: