Интервю с Радка Пенчева, завеждащ музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново

Бихте ли се представили на нашите читатели?

Казвам се Радка Пенчева и съм завеждащ музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Завършила съм Държавния библиотекарски институт през 1980 г. и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1986 г. През 2008 г. защитих докторска дисертация към Литературния институт на БАН по българска литература и сега съм доктор. В музея работя от 1987 г., а от 1991 г. съм негов завеждащ. Издала съм над 10 отделни книги и съм съставител на още десетина. Ако има нужда – ще Ви пратя списък. Автор съм на над 200 статии в литературната периодика, в научни сборници и др.

Каква е основната функция на един директор на музей?

Един директор на музей трябва да е запознат със спецификата на музея, където работи. Да има визия за цялостната му дейност, да бъде добър мениджър и да осигурява средства допълнително от различни конкурси и програми, да поддържа добро отношение към музея пред обществеността.

Може ли да разкажете накратко за музея и от кога съществува?


РЕКЛАМА:

***

Музеят съществува от 1987 г. и е открит по повод 80 г. от рождението на Ем. Станев. Той е дело на режисьора Въло Радев и е направен много модерно за времето си. В него се съчетават отделни страни от няколко изкуства – литература, кино, музика, фотография, скулптура, аудиовизуална техника и т. н., което създава едно всестранно внушение у посетителите и провокира интерес към творчеството на Ем. Станев.

С какво би се похвалил музеят? С кое най-много се гордеете?

Можем да се похвалим с посетителите си, с многобройните представяния на книги, с изданията си. Аз се радвам на своите издания, които разширяват познанието за Ем. Станев, както и на документалния филм „Вечните ловни полета“ за Ем. Станев.

Какво бихте казали на бъдещите посетители и защо да дойдат и да Ви посетят?

Да се запознаят с творчеството на Ем. Станев, да разгледат експозицията ни. Тя не е скучна, а раздвижена и обогатява човека.

Има ли наука в музейната работа и каква е тя?

Разбира се, че има. Наша задача е да разчетем богатия архив на писателя. Така аз написах и дисертацията си върху творческия архив на Ем. Станев и визиите му за историята в романа „Иван Кондарев“. Голяма част от публикациите ми са вследствие на информацията, която носи архива и , разбира се, неговото творчество.

Как музеите могат да помогнат на образованието?

При нас се провеждат много открити уроци с ученици от различни класове. Неговото творчество се изучава в училище и чести наши посетители са именно учениците. Посещението в музея надгражда знанията, добити в часовете по литература.

Как държавата може да помогне на музеите в България?

Като субсидира със средства работата им, а също по различни програми и проекти.

Какво друго бихте споделили с нашите читатели?

Каня ги да посетят музея и мисля, че по този начин ще обогатим представата им за Ем.Станев и Велико Търново.

M2081S-1029

Европейска нощ на учените 2022 г.: