Интервю с гл. ас. д-р Гьоре Наков, Институт по Криобиология и хранителни технологии, Селскостопанска академия

Интервю с гл. ас. д-р Гьоре Наков, Институт по Криобиология и хранителни технологии, Селскостопанска академия

Интервю с гл. ас. д-р Гьоре Наков, Институт по Криобиология и хранителни технологии, Селскостопанска академия

Интервю с гл. ас. д-р Гьоре Наков, Институт по Криобиология и хранителни технологии, Селскостопанска академия


Направи дарение на училище!***

 

Бихте ли се представили на нашите читатели?

Здравейте, казвам се Гьоре Наков и съм главен асистент д-р. Защитил съм докторска дисертация през 2019 г. Занимавам се с получаване и анализ на функционални храни от растителен произход.

Коя научна институция представлявате и с какво се занимава тя?


Разбери повече за БГ Наука:

***

Представлявам Институтът по Криобиология и хранителни технологии, който е част от Селскостопанската академия. Институтът осъществява фундаментални научни изследвания, научно-приложни изследвания, иновативна и консултантска дейност в областта на криобиологията, лиофилизацията, хранителните технологии, качеството и безопасността на храните и напитките и приложението на технологии с биологично активни вещества.

Кое Ви запали да се занимавате с науката и кога се случи това?

Не знам дали „запалил“ е точната дума. Според мен, човек, който иска да се занимава с наука трябва да има огромно желание за научно-изследователска работа. Разбира се, моите преподаватели по време на обучението за ОКС бакалавър и магистър, забелязаха в мен това желание и нещата потръгнаха.

 

Може ли да разкажете повече за своя проект към ФНИ?

Нашият проект е част от програмата за финансиране на ФНИ и е част от проектите за млади учени и постдокторанти. Темата е „Промени в съдържанието на въглехидратите, ензимната активност и аминокиселинният профил на малцови брашна при различни периоди на покълване“ и е на стойност от 30 000 лв. Ще бъдат изследвани различни видове ечемик и пшеница, през различен период на покълване. Малцуването е добре известен технологичен процес при производството на бира. Идеята за нашият проект е да получим малцово брашно, което по-нататък ще бъде използвано за производство на функционални храни. В момента правим пробни анализи за производство на такива храни и със сигурност можем да кажем, че вървим в правилната посока.

С какво заглавие беше последната Ви публикация? Разкажете ни повече за нея.

Активно се занимавам и с оползотворяването на отпадъците от хранително-вкусовата промишленост при производството на функционални храни. Последната ми статия е в тази посока: изследвахме мастните киселини, които се съдържат в различни отпадъци.

С какво проекта ще допринесе във вашата организация и научна област?

Институтът по Криобиология и хранителни технологии има дългогодишен опит в изследването и създаването на хранителни продукти. Това което искаме, да постигнем с този проект, е да дадем нова посока на изследванията, като започнем с тези от фундаментален характер, а с течение на времето ги превърнем в научно-приложни.

Как оценявате работата на екипа си?

Нашият екип е много колоритен. Успяхме да се съберем от 3 различни държави (България, Р.С. Македония и Хърватия), разбираме се чудесно, при всеки възникнал проблем се включваме онлайн и вземаме решение. В момента се готвим да посрещнем колежката от Р.С. Македония и да работим заедно в нашите лаборатории. В 21 век не трябва да има граници за науката!

 

Има ли млади хора, които искат да се занимават с наука във Вашата област?

Може да са малко, обаче са качествени. Проблемът е, че обществото не осъзнава важността на науката и образованието. Друг проблем са и ограничените финансови възможности. Тук е мястото да благодаря на ФНИ за възможността да финансира нашето предложение. Благодарение на тях вече имаме заявени участия в няколко различни конференции у нас и чужбина.

Какво бихте казали на хората, които все още се колебаят дали да се занимават с наука в България?

Не е лесно, обаче удоволствието е голямо! Пътят е труден, но започнеш ли да вървиш, няма връщане назад. Необходимо е да се въоръжат с много търпение, обаче като стигнат до края, ще усетят как приятно ухае техния труд.

Какво, според Вас, трябва коренно да се промени в България по отношение на науката?

Отношението на хората към нея! Не може науката да се счита за неважна (второстепенна). Терминът „фундаментална наука“ казва всичко. Фундаментална – основна, базова. Без нея не можем!

Занимавали ли сте се с нещо извън научната работа? Какви други интереси имате и как обичате да прекарвате свободното си време?

Първо да кажа, че за нашата работа няма събота, неделя и почивни дни. Не можете да изключите мозъка и да спрете да мислите. Свободното си време прекарвам, като карам велосипед и се разхождам в различни планини.

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.