Инсулин

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза). Той е с хипогликемично действие, противоположно на това на епинефрина, глюкокортикоидите и растежния хормон, които повишават нивото на кръвната захар и се означават като контраинсуларни хормони. Инсулинът повишава отлагането на липиди в мастната тъкан, понижава концентрацията на свободните мастни киселини и инхибира метаболизма на белтъците, способства за усвояване на глюкозата от клетките на тъканите, по-специално в черния дроб и мускулите, и превръщането ѝ в гликоген. Инсулинът е единственият хормон в организма, който понижава нивото на кръвната захар. 

 

При недостиг на инсулин в организма настъпва болестното състояние – диабет. Това е едно заболяване, описано още от дълбока древност и довело до смъртта на страшно много хора през вековете. Едва през ХІХ век на науката става известно, че умиращите от диабет хора, имат увреден панкреас и проучванията се насочват натам. През 1920 г. Фредерик Бантинг, Джон Маклауд и техните асистенти започват лабораторни експерименти с кучета и техния панкреас, а по-късно и с говеда, докато стигнат до заключението, че течен екстракт от този орган помага против диабет. За първи път те инжектират такъв екстракт на болно от диабет дете през 1922 г. и експериментът се оказва успешен. Само че впоследствие момчето дава странична реакция, тъй като екстрактът е от животно и все пак има известна несъвместимост между различните видове организми. През следващите 12 дни асистентът на Маклауд – Джеймс Колип работи денонощно, докато подобри екстракта от говежди панкреас, и инжектира втора доза, която този път не дава никакви странични ефекти. 

По идея на Маклауд полученото вещество е наречено инсулин, новината за него се разпространява изключително бързо по целия свят и тогава това е прието от обществеността почти като чудо, тъй като е откритие, което започва да спасява животите на милиони хора дори и до днес.

 


РЕКЛАМА:

***

  1. За това откритие през 1923 г. на Бантинг и Маклауд е присъдена Нобелова награда за медицина. Не напълно съгласни с решението на комисията, което според тях игнорира приноса на Бест и Колип, двамата лауреати публично оповестяват. че разделят наградата, в това число и паричната премия, с тях.
  2. През 1978 г. е създаден първият синтетичен инсулин с помощта на генетично модифицирани бактерии Ешерихия коли от Артур Ригс и Кейити Итакура.
  3. Инсулинът е белтък с молекулна маса 5808 Da. Изграден е от 51 аминокиселини, структурирани в А и В вериги, свързани по между си посредством две дисулфидни връзки. Има и трета връзка, който съединява шестата с единадесетата аминокиселина на верига А. Именно тази част се свързва с инсулиновите рецептори.
  4. Плазменият полуживот на циркулиращия в кръвната плазма инсулин е 3 – 5 минути. Той не се залавя за плазмените протеини, метаболизира се около 60% в бъбреците и около 40% в черния дроб.

Инсулинът участва в регулацията на въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна. Той увеличава транспорта на глюкоза през плазмената мембрана на клетките на мускулите, сърцето и мастната тъкан.

 

С подкрепата на проекта Science+


Европейска нощ на учените 2022 г.: