Търсене
Close this search box.

Институт GATE представи международния форум „Големи данни и изкуствен интелект“ 2021

По време на събитието бяха дискутирани теми като градовете на бъдещето, дезинформацията, дигиталното здравеопазване и други 

Институт GATE бе домакин на втория международен годишен форум за големи данни и изкуствен интелект – Big Data and AI Forum 2021, който се проведе на 08 и 09 декември в София. Над 30 експерта от 11 държави се включиха онлайн в 5-те панела, за да дискутират едни от най-големите теми в науката и иновациите, като „Цифрови двойници на града (Градове на бъдещето)“, „Дигитално здравеопазване“, „Пространства за данни (Data spaces)”, „Етичен изкуствен интелект“ и „Дезинформация“. 

Събитието откри Анна Панагопулу, директор „Европейско научноизследователско пространство и иновации“ към ЕК, която сподели, че „Европейската комисия е горда да признае силния напредък на проекта GATE в България. Ние гледаме на него като на истински носител на промяната“. Министърът на образованието и науката, акад. Николай Денков, изрази радостта си, че присъства отново на събитие на GATE. „Винаги съм бил впечатлен от уменията и способностите на проф. Илиева и нейния екип да сбъдват мечти. Започнаха с нещо, което беше много илюзорно в началото и го превърнаха в нещо, което има не само ясна идея и съдържание, но и буквално приема форма – формата на сградата ви, формата на вашите основни приоритети, които ще определяте в дискусиите днес и утре. “ Приветствие до форума бе получено от проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, който отбеляза, че „GATE е нов институт, но за двете години на своето съществуване е успял значително да засили своя изследователски потенциал чрез привличане на висококачествени учени и млади изследователи не само от България, но и от други страни.“

Тазгодишните теми във форума се фокусираха върху много от наболелите проблеми и предизвикателства, които срещаме не само в световен мащаб, но и на локално ниво. От разпространението на фалшиви новини и дезинформация в социалните медии, покрай пандемията от Covid-19, до това как големите данни и изкуственият интелект подпомагат разработването на аналитични модели при изследване на болестта на Алцхаймер. Един от панелите, посветен на градовете на бъдещето, представи Цифровия двойник на града, в рамките на който могат да се събират и обработват данни, така че институциите да взимат полезни решения за град с по-чист въздух, по-добра пътна инфраструктура, дори и при строежа на детски градини. Такъв пилотен проект за България се изпълнява в момента от изследователите от GATE в район Лозенец, съвместно със Столична община. 

 

Гледайте цялото събитие на:

 

 

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.