Индия планира да бъде първата азиатска държава, която да използва енергията на приливите и отливите

_50843472_tidal304b.jpg
В индийския щат Гуджарат планират там да бъде създадена първата азиатска електроцентрала, която ще използва енергията на прилива.

Компанията Atlantis Resources ще инсталира 50 MW приливна ферма в залива Kуч на западния бряг на Индия, като строителството ще стартира в началото на 2012 година.
Съоръжението може да бъде разширено, за да доставя повече от 200 mW.

Най-голямата работна станция в света, използваща приливната енергия – La Rance във Франция, генерира 240 MW.
Южна Корея и Шотландия също планират създаването на свои съоръжения, които ще използват енергията на приливите.

За да спечели наградата за „първи в Азия“, индийският проект ще трябва да изпревари развитието на южнокорейците.

Прогнозите сочат, че първоначалното 50 MW стопанство, състоящо се от 50 турбини по 1 MW всяка, ще струва около 150 млн. американски долара. По-голямата част от производството ще се осъществи в Гуджарат. Строителството започва в началото на следващата година и се очаква да приключи до 2013 г.


РЕКЛАМА:

***

„Този проект ще доведе до значителни икономически и екологични ползи за региона.“, казва директорът на Gujarat Power Corporation.

Приливна енергия все още има малък принос за глобалното производство на електроенергия, дори – в сравнение с други възобновяеми енергийни източници. Но разрастването на този вид алтернативна енергия предстои.
В Китай и в други части на Индия, също имат райони, където енергията на приливите би могла да се използва в недалечно бъдеще.

Неделин Бояджиев, по материали от:
http://www.bbc.co.uk/


Европейска нощ на учените 2022 г.: