Ето как имунната ви система реагира на Covid-19

Хората, заразени с новия коронавирус, могат да изпитат доста различни едно от друго преживявания. Някои съобщават, че не проявяват нищо повече от симптоми на лека настинка; други са хоспитализирани и дори умират, когато дробовете им се възпалят и се напълнят с течност.
Как един и същ вирус може да доведе до толкова различни резултати?

 

Учените все още са объркани от този вирус. Но става все по-ясно, че имунната система играе решаваща роля за това дали ще се възстановите или умрете от него. Всъщност повечето смъртни случаи, свързани с коронавирус, се дължат на това, че понякога той обърква имунната система и тя започва да действа неправилно, а не на щетите, причинени от самия вирус.
И така, какво точно се случва в тялото ви, когато получите вируса и кой може да бъде изложен на риск от по-тежка инфекция?

 

Когато за първи път се заразите, тялото ви стартира стандартната си вродена имунна защита, както би било при всеки вирус. Това включва освобождаването на протеини, наречени интерферони, които пречат на способността на вируса да се размножава вътре в клетките на тялото. Интерфероните също набират други имунни клетки, които откриват и атакуват вируса, за да възпрат неговото разпространение. В идеалния случай тази първоначална реакция дава възможност на тялото бързо да овладее инфекцията, въпреки че вирусът има собствени защитни сили да притъпява или избяга от ефекта на интерфероните.
Вроденият имунен отговор стои зад много от симптомите, които изпитвате, когато сте болни. Тези симптоми обикновено служат за две цели: Първо – да предупреди тялото, че е започнала атака – смята се, че това е една от ролите на треската, например. И второ – да се опита да се отърве от вируса посредством изхвърляне на микроскопичните частици чрез кашлица или диария.


РЕКЛАМА:

***

 

“Това, което обикновено се случва, е че има период, в който вирусът се настанява и тялото започва да реагира на него – това ние наричаме леки симптоми“, казва Мандип Мехра, доктор по медицина в Харвардското медицинско училище и по съвременна сърдечно-съдова медицина в Brigham and Women’s Hospital. “Появява се треска. Ако вирусът се установи в дихателните ви пътища, ще предизвика кашлица. Ако вирусът се установи в стомашно-чревния лигавичен тракт, ще предизвика диария.“

Тези твърде различни симптоми се появяват в зависимост от това къде в тялото ще се задържи вирусът. Новият коронавирус осъществява навлизането в клетката, като се придържа към специфичен протеин, наречен ACE2 рецептор, който седи на повърхността на клетката. Тези рецептори са най-обилни в белите дробове, поради което Covid-19 се счита за респираторно заболяване. Вторият най-голям брой АСЕ2 рецептори обаче е в червата, което би могло да обясни защо много хора с коронавирус страдат от диария.

“Тъй като вирусът се придобива чрез капчици, ако попадне в устата ви и навлезе в гърлото, има две места, накъдето може да отиде оттам. Той може да отиде в белите дробове, ако го вдишате, или да слезе в стомаха ви, ако го преглътнете“, казва Мехра. “По този начин той може да се отрази и на двете.“

 

Целта на вродената имунна защита е да овладее вируса и да му попречи да се разпространи твърде широко. Така че втората вълна на имунната система – адаптивен или специфичен за вируса отговор – да има достатъчно време, за да започне, преди нещата да излязат от контрол. Адаптивният имунен отговор се състои от вирус-специфични антитела и Т-клетки, които организмът развива,. Те могат да разпознаят и по-бързо да унищожат вируса. Тези антитела същевременно са това, което осигурява имунитет и предпазва хората от заразяване с вируса, след като вече са го преболедували.

При някои хора обаче вирусът се размножава и разпространява бързо, преди имунната система да успее да се пребори с него. Една от причините това да се случи може да бъде, ако голямо количество вирусни частици инфектират тялото. Ето защо лекарите и медицинските сестри, грижещи се за пациенти и ежедневно изложени на огромни количества от вируса, могат да получат по-тежки инфекции, дори ако са млади и здрави. Колкото повече са вирусите, толкова по-трудно е имунната система да се справи с тях.

 

Друга причина тялото да загуби контрол над вируса се крие в самата имунна система. Най-уязвимите групи по време на пандемията са хора в напреднала възраст, чиято имунна система по естествен път започва да отслабва с възрастта, както и хора, които са имунно потиснати поради друго заболяване или лекарства. Потисната имунна система може да доведе до по-слаб начален отговор на интерфероните или забавен отговор на антителата, което позволява на вируса да се разпространява от клетка в клетка сравнително незабелязано.

“Ако проявите добра неутрализираща реакция на антителата, ще можете да се възстановите; това е просто въпрос на време. Хората се разболяват, но след това антителата реагират, изчистват вируса и всичко е наред “, казва Уорнър Грийн, доктор на медицинските науки, директор на Центъра за изследвания и лечение на СПИН в Гладстоун и професор по микробиология и имунология в Калифорнийския университет в Сан Франциско. “Хората, които са по-възрастни или имат основни здравословни проблеми, може би имат степен на имуно-потиснатост, която забавя реакцията на антителата и те са тези, които имат прекомерен курс на заболяване.“

 

Ако вирусът е в състояние да пребивава в белите дробове, болестта може да премине към пневмония, тъй като повече клетки се заразяват и възпаляват. Част от щетите се причиняват от вируса, но още по-голямо количество щети се причиняват от самата имунна система, която се опитва да унищожи и да се отърве от тези заразени клетки.

В този момент болестта все още може да се развие в две посоки: Имунният отговор може да остане стабилен и да възвърне контрола върху вируса, в крайна сметка да го изчисти чрез активност на Т-клетки и антитела. Или имунната система може да избухне и да стане свръхактивна, бълвайки все повече и повече възпалителни протеини, наречени цитокини, в неистов опит да премахне вируса. Това е вторият път, причиняващ значителна клетъчна смърт в белите дробове, което води до най-тежките инфекции, тежък остър респираторен синдром и дори смърт.

“Хората, при които протича този най-лош сценарий, водещ до смърт, почти винаги са жертва именно на такава цитокинова буря“, казва Грийн. “Белите дробове се пълнят с течност и не могат да се насищат с кислород. Или развиват широко разпространен сепсис, не могат да поддържат кръвното си налягане и умират. Всичко това или се ръководи предимно от имунния отговор на организма или значително се изостря от него.“

 

Възрастните и имунокомпрометирани пациенти са особено уязвими към този тип реакция, тъй като тяхната неактивна имунна система внезапно става хиперактивна и започва безразборно да нанася поражения не само на заразената, но и на здравата тъкан. “Има едно любопитно наблюдение над Covid-19, каквото наблюдавахме и при други коронавируси, като SARS и MERS. А именно, че хората, които имат най-потиснати имунни реакции, впоследствие проявяват най-анормалните имунни отговори в по-късни стадии на болестта“, казва Мехра.

Повечето от проведените досега клинични проучвания включват лечение на тези тежки случаи, което на пръв поглед има смисъл – искате да дадете потенциално ефективни лекарства на най-болните хора, в случай че това може да помогне за спасяването им.

Но Мехра, който издаде публикация за различните етапи на заболяването, смята, че в този момент може да е твърде късно, тъй като вече не е необходимо само да преустановите инфекцията, а и трябва да закалите самата имунна система. Той предлага антивирусните лекарства да се дават по-рано, когато хората тепърва започват да се разболяват, за да им помогнат да се преборят по-ефективно с вируса и да им се попречи да стигнат до по-късните етапи. За хора, които вече изпитват цитокинова буря, имунопотискащите лекарства в комбинация с антивирусни лекарства мбиха били най-полезни.

Според него най-важното е, че “има различни стадии на това заболяване и решителна тежест за крайните резултатите ще носи това как се прилага лечението във всяка фаза на заболяването при пациента.“

Засега най-добрата ви защита срещу вируса е да укрепвате имунната си система със сън, упражнения и добро хранене и най-важното – да миете ръцете си и да поддържате социално дистанциране, за да не се стига въобще до момента със заразяването.

 

Източник: elemental.medium.com

Превод: Радослав Тодоров


Европейска нощ на учените 2022 г.: