Имаме ли лимит на възрастта?

Глобалната продължителност на живота продължава да расте, което логично поставя въпроса – ще спре ли някога тази тенденция? Ново изследване установява, че няма никакви признаци за фиксиран лимит на възрастта за човешкото тяло, като хората са на път да живеят все по-дълго и по-дълго.

Изводът се основава на резултатите от изследване продължителността на живота при най-старите индивиди от САЩ, Великобритания, Франция и Япония, за всяка година от 1968 г. насам – включително на Сузана Джоунс, починала в Ню Йорк през 2016 г. на цели 116 години.

Проучването на екип от канадския университет McGill е донякъде в отговор на анализ, публикуван миналата година, според който има естествен лимит за продължителността на човешкия живот, макар да намираме начини да го преминем.

Ние просто не знаем какъв би могъл да е лимитът на възрастта, признава биологът Зигфрид Хекими от екипа. „Всъщност чрез разширяване на трендовите линии можем да покажем, че максималната и средностатистическата продължителност на живота могат да продължат да се покачват значително в близко бъдеще.“


РЕКЛАМА:

***

Хекими и колегата му Браян Г. Хюз твърдят, че платото на възрастовия лимит, отбелязано от миналогодишното изследване – изравняващо се на около 115 години – може да бъде само временно, както и че подобни плата и спадове са били отбелязвани и в миналото, въпреки че цялостната тенденция е към покачване.

Според тях, ако същият метод на критично число е бил приложен през 1980 г., би показал плато от около 111 години. С други думи, въпреки че този тип статистически анализ показва изравняване, крайните цифри продължават да нарастват.

Всичко се опира до начина, по който цифрите биват интерпретирани, и не забравяйте, че тези изследователи работят с крайните точки от статистиките – не много от нас доживяват до 111 или 115 години.

Хекими смята, че е възможно хората да живеят и до 150 години или повече, може би с помощта на новите постижения и пробиви в науката и медицината. Както съобщава Раян Манделбаум за Gizmodo, учените от университета McGill не са единствените, които спорят за начина, по който биват тълкувани цифрите.

Някои експерти смятат, че не са използвани достатъчно данни, за да се стигне до заключение, докато други настояват, че биологичното доказателство, че всички ние живеем по-дълго, превъзхожда статистиките.

От своя страна, изследователите зад проучването от 2016 г. до голяма степен приветстват разискванията и отбелязват, че голяма част от откритията им все още са в сила.

Не бих могъл да изключа възможността да видим как таванът се пропуква, казва за Gizmodo Ян Вийг от медицинския колеж „Алберт Айнщайн“, който е част от екипа. „Може би ще успеем да създадем нови лекарства, които действат срещу заболяванията. Всеобщите усилия срещу процеса на стареене заслужава много по-голяма публичност.“

Това, което изглежда ясно, е, че средната продължителност на живота продължава да расте заедно с повишаването на благосъстоянието и подобряването на медицинските лечения. Дали има или не биологична бариера, срещу която ще се изправим, предстои да разберем.

Досега никой не е живял повече от французойката Жан Калман, която доживяла 122 години и 164 дни. Най-възрастният човек в момента, Вайълет Браун от Ямайка, има още четири години, за да може да постави нов рекорд.

„Преди триста години много хора са имали кратки животи. Ако им бяхме казали, че един ден повечето хора ще могат да живеят до 100 години, те биха казали, че сме луди“, напомня Хекими.

Превод: Никол Николова

Източник: Science Alert


Европейска нощ на учените 2022 г.: