Идентифициран е рецепторът, отговорен за oбсесивно-компулсивното разстройство

Arlington County, flickr (CC BY-SA 2.0)
Arlington County, flickr (CC BY-SA 2.0)

Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) може да се изявява по разнообразни начини – от натрапчивото желание човек да си мие ръцете непрестанно до постоянната нужда да проверява дали вратата е заключена. Въпреки различните симптоми на състоянието, ново проучване предполага, че ОКР може да бъде опосредствано от един-единствен мозъчен рецептор, което би осигурило ясна мишена за нови лекарства и лечения на състоянието.

Публикувайки откритието си в списание Biological Psychiatry, екип изследователи, ръководени от невробиолози от Duke University,описва как мишки, които са селектирани така, че да им липсва генът Sapap3който играе роля във формирането на синапси между мозъчните клетки – започват прекомерно да се чистят. Това ги накарало да предположат, че същият ген може да бъде отговорен в голяма степен за ОКР при хората, но механизмите зад този ефект остават забулени в мистерия.

Прочетете целия материал в третия брой на новото списание „Българска наука и медицина“: http://medicina.nauka.bg/category/broij3


Европейска нощ на учените 2022 г.: