Направи дарение на училище!
Анализ на ООН установи, че над една шеста от цялата храна, произвеждана в световен мащаб, се изхвърля. Около 931 милиона тона са отишли в кошчетата на домакинствата, магазините, ресторантите и фирмите от хранителната промишленост през 2019 година.
Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и британската благотворителна организация WRAP, която насърчава устойчивостта, разглеждат отпадъците в търговските обекти, ресторантите и домовете, като преглеждат данните от правителствата и академичните проучвания в 54 страни в комбинация с доходите.
Съвместният им доклад за индекса на хранителните отпадъци за 2021 г. установява, че 17 процента от цялата храна се изхвърля от потребителите. Повечето от това – около 11 процента от общата изхвърляна храна – се изхвърля от домакинствата.
В световен мащаб средностатистическият човек изхвърля по 121 килограма храна, като 74 кг от тях изхвърля у дома.
Отпадъците от храна не са проблем само в страните с високи доходи, се посочва в доклада. Средно годишното количество отпадъци на глава от населението в домовете е 79 кг в страните с високи доходи спрямо 91 кг в страните с по-ниски средни доходи.
Докладът включва както ядливи, така и негодни за консумация отпадъци, като кости или зеленчукови обелки.
Страните с по-нисък и среден доход може би изхвърлят повече отпадъци на глава от населението, тъй като те по-често се налага да приготвят храната си от нулата, което може да увеличи неприемливите отпадъци.
Остатъчните отпадъци от преди и след прибиране на реколтата и отпадъците от потребителите оказват силно въздействие върху околната среда, като съставляват около 9% от всички емисии на парникови газове. Това също така повишава търсенето на земеделска земя и вода.
Намаляването на тези отпадъци е жизненоважно и всички хора имат своя дял, особено в собствените си домове.
Източник: New Scientist Magazine
Превод: Радослав Тодоров