Търсене
Close this search box.

Хигс бозонът – най-голямото научно откритие на последното десетилетие

Хигс бозонът – най-голямото научно откритие на последното десетилетие

Хигс бозонът – най-голямото научно откритие на последното десетилетие

Хигс бозонът – най-голямото научно откритие на последното десетилетие


Направи дарение на училище!***


Автор: Емил Кръстев


През 2012 г. физикът Стивън Хокинг заявява пред
BBC, че се е обзаложил на 100 долара с Гордън Кейн, емерит към Мичиганския университет, че Хигс бозонът няма да бъде открит. „Изглежда току-що загубих 100 долара.“, казва в интервюто Хокинг. Тази година се навършиха 10 години откакто за първи път е забелязано, вероятно, най-важното научно откритие.

 

Какво е Хигс бозон?


Разбери повече за БГ Наука:

***

Хигс бозонът (или още „частица на Хигс“) е елементарна частица в Стандартния модел на физиката на елементарните частици (теоретична конструкция във физиката на елементарните частици, описваща електромагнитното, слабото и силното взаимодействие на всички елементарни частици). В Стандартния модел частицата на Хигс е масивен скаларен бозон с нулев въртеж, равномерен (положителен) паритет, без електрически заряд и без цветен заряд, който взаимодейства с маса.

Фотоните нямат маса, което им позволява да се движат със скоростта на светлината във вакуум. Ако всички елементарни частици нямаха маса, обаче, Вселената щеше да е много различна- нямаше да има звезди, галактики, живот, такъв какъвто го познаваме. В началото след Големия взрив, обаче, никоя частица не е имала маса, но нещо се случва веднага след това, каращо някои от тях да получат такава. 

През 1964 г. Хигс и Англер предлагат теорията, че е имало своеобразно силово поле и частиците, които взаимодействат с него получават маса. Днес това поле наричаме поле на Хигс. То не може да бъде засечено, както други видове полета като например магнитното такова, освен ако не създадем неговата частица – Хигс бозона. Това става при сблъскване на протони с висока енергия, като се има предвид, че много рядко се „ражда“ Хигс бозон – веднъж на 10 милиарда сблъсъка.

Хигс бозонът е крайно нестабилен- почти мигновено се разпада на други частици. Именно поради тази причина експерименталното наблюдаване на частицата става, като се регистрира не самата тя, а нейните продукти на разпад – например разпадът на Хигс бозона на два фотона, или на четири електрона, или на 4 мюона, които са или стабилни, или имат по-дълго време на живот. 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 165 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.