Хавайски вулкан изригва отново


Нов отвор е открит в един от най-активните вулкани в света, изригващ лава до 65 метра височина, съобщиха вулканолози, изучаващи хавайския вулкан Килауеа.

Килауеа е активен вулкан на Хавай. Намира се на източния склон на Мауна Лоа. Висок е 1247 м. Представлява щит с диаметър 35 км, на върха има калдера, в която са кратерите Халемаумау и Килауеа Ики с временно съществуващи лавови езера. През 1965 г. се е образувал кратерът Макапахи, също с лавово езеро. Около калдерата концентрично са разположени пръстеновидни хорстове и грабени. Централната й част е повдигната. Стените на калдерата са високи 400 м. От нея по склоновете на вулкана се простират две рифтови зони. Югоизточната достига нос Кумукахи. По нея се наброяват десетки конуси и кратери, в някои от които са ставали изригвания. Тя продължава на дъното на океана във вид на издигнатия вал Пуна.Втората рифтова зона се простира на югозапад от калдерата до брега. Този вулкан непрекъснато изригва от 1983 г. насам.

„Като вулканозоли, за нас това са моментите, които чакаме. Толкова е вълнуващо да видим началото на неговото изригване!”, споделя вулканоложката Джанет Баб.

Достигайки върха на кратера, лавата бавно започнала да се връща обратно, но тази активност причинила около 150 малки земетресения.


РЕКЛАМА:

***

Учените предупреждават, че понякога вулканът изригва без предупредителни сигнали, което може да се окаже опасно за чуждестранните туристи. В радиус от два километра от него също е опасно да се стои поради потенциално смъртоносни концентрации на газове. Заради веригата от потенциално опасни вулкани по протежение на оживените пътища бяха затворени за посетители Националният парк и летнияjлагер Kulanaokuaiki.

До този момент няма застрашени домове.

 

Неделин Бояджиев

По материали от:

http://news.yahoo.com/

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: