Търсене
Close this search box.

Гроб на 1000 години може да е пазил могъщ небинарен човек

 

В продължение на десетилетия се смяташе, че в гроб на около 1000 години в Южна Финландия е пазена могъща жена, която може да е била воин. Но индивид, който е бил биологично мъж, може наистина да е бил погребан там, твърдят сега изследователите. И има признаци, че този човек може би е бил уважаван индивид с нетрадиционна полова идентичност.

Открит през 1968 г. на място, известно като Суонтака, финландският гроб съдържа до голяма степен разложен човешки скелет. Само два фрагмента от кости на крак са успешно изкопани. Гробът също така включва бижута, традиционно свързвани с жени, и два меча, включително един с бронзова дръжка, обикновено приписван на мъже. Предметите в гроба Суонтака датират от втората част на ранния средновековен период на Финландия, между 1050 и 1300 г.

Сега, анализ на малко количество ядрена ДНК, извлечена от фрагмент от кост на крака, предполага, че гробът е съдържал индивид, роден с допълнителна Х хромозома, казват археологът Ула Мойланен от университета в Турку във Финландия и колеги. Симптомите на това състояние при съвременните мъже, известно като синдром на Клайнфелтер , включват нисък тестостерон, липса на окосмяване по лицето и тялото, уголемени гърди и проблеми, свързани с ученето и езика. Ефектите от това рядко състояние върху растежа и външния вид варират от леки до забележими.

Това генетично доказателство, съчетано с необичайната комбинация от предмети, свързани с мъже и жени в гроба, предполага, че гробът е съдържал индивид, който не е бинарен, казва групата на Мойланен. Половата идентичност се отнася до концепцията на човек за себе си като мъж, жена, смесица от двете или нито едно. Често, но не винаги, съвпада с биологичния пол на човека. Небинарните индивиди имат полова идентичност, която не е строго мъжка или женска.

Дори в ранните средновековни общества, които наблягали на мъжествеността и войната, някои индивиди, които не отговаряли на очакванията на общността за това как трябва да се държат мъжете и жените, може да са били погребани по начини, които отбелязват тяхната нетрадиционна социална полова идентичност , заключават учените.

„Това погребение [в Суонтака] има необичайна и силна смесица от женска и мъжка символика и това може да означава, че индивидът не е бил строго свързан с двата пола, а вместо това с нещо друго“, казва Моиланен.

Природата на тази алтернативна полова идентичност остава загадка. Допълнително усложнявайки нещата, ранните средновековни полови идентичности може да са били оформени от зле разбрани социални и общностни сили, а не личен избор, казва Мойланен.
Мъжете днес се различават значително в реакциите си към синдрома на Клайнфелтер, казва психологът Крис Крафт, съдиректор на клиничните услуги в клиниката по секс и пол към Медицинското училище Джон Хопкинс. Някои развиват нетрадиционна полова идентичност, докато други изразяват объркване относно своята полова идентичност. Но много мъже със синдром на Клайнфелтер приемат традиционна полова идентичност за техния биологичен пол. Причините за тези различия са слабо разбрани.

„Трудно е да се знае как някой в ​​ранната средновековна Финландия би реагирал на синдрома на Клайнфелтер“, казва Крафт.
Интересно обаче е, че индивидът Суонтака не само е имал вероятен случай на синдром на Клайнфелтер, но също така е бил погребан с тази любопитна комбинация от мъжки и женски предмети. Групата на Мойланен е изследвала 23 животински косми и три фрагмента от птичи пера, извлечени от почвата, която е била изкопана с фрагментите от кости на краката. Въз основа на тези доказателства индивидът Суонтака вероятно е бил облечен в женски дрехи, изработени от овча вълна и кожи от животни, включително зайци, казват изследователите. Птичите пера идват от възглавница или спално бельо, което заедно с брошките, поставени в гроба, изглеждат типично женски, подозират изследователите.

 

 

Но в движение, тясно свързано с ранните средновековни идеи за мъжественост, меч без дръжка очевидно е бил поставен върху тялото на мъжа по време на погребението. По-изящен меч с издълбана бронзова дръжка вероятно е бил поставен до тялото по-късно, вероятно за да покаже продължаващо уважение към индивида от Суонтака, предполагат изследователите.
Новото проучване правдоподобно предполага, че в гроба Суонтака е лежал уважаван човек, който не е имал нито типично мъжко, нито женско усещане за своята социална полова идентичност, казва археологът Мариан Моен от университета в Осло, която не е била част от групата на Моиланен.

Но дори и жена да е била поставена в гроба с мечове и бижута, доказателствата биха показали, че някои индивиди с нестандартна самоличност – като например жена, която се е възприемала като биологична жена, но социално като мъж според конвенциите за воини по това време — са били уважавани в ранната средновековна Финландия и може би и другаде в Скандинавия, добавя Моен.

Други изследователи спорно предполагат, че приблизително 1000-годишен гроб в Швеция съдържа останките или на жена викингски воин, или на жена, погребана с облеклото и оръжията на воин.
Редките случаи в Скандинавия на ранни средновековни гробове, съдържащи мъже, погребани с бижута и други женски предмети, са трудни за тълкуване. Може би най-близкият паралел на индивида Суонтака е мъж, който е бил погребан във Вивален, Швеция, преди близо 1000 години с облекло както на високопоставени мъже, така и на жени, както и с бижута и малък нож, казва Мойланен. Някои изследователи подозират, че този човек е бил ритуален специалист, тъй като има доказателства, че шаманите са се обличали в женски дрехи в ранната средновековна Скандинавия.

 

Превод : Виктория Чипова
Източник: https://www.sciencenews.org/article/medieval-grave-finland-warrior-nonbinary-person-gender


-50% на Абонамента (Годишен и Вечен) | Най-голямото намаление на БГ Наука за 2024 г.***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.