Грипът може да се разпространява само с дишане


Реклама:

Безплатен курс „Комуникация на науката“***

Не е необходимо кашляне и кихане за предаване на вируса.

Ново проучване посочва, че вирусът на грипа се предава по-лесно, отколкото се предполагаше досега. Хората обикновено смятат, че могат да се разболеят от грип като се изложат на капчици секрет от кашлянето и кихането на инфектиран човек или като докоснат замърсени повърхности. Нова информация за предаването на грипа показва, че можем да си предадем грипа един на друг и само дишайки.

Проучването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences и предоставя ново доказателство за потенциалното значение на предаването по въздух, поради високите количества на инфекциозния вирус, открит в издишания въздух от хора, заболели от грипа.

„Открихме, че болните от грип замърсяват въздуха около себе си със заразен вирус само чрез дишане, без да кашлят или кихат”, обяснява д-р Милтън, доктор по медицина, магистър по обществено здраве, преподавател във Факултета по обществено здраве към Университета в Мериленд. “Хора с грип генерират инфекциозни аерозоли (малки капчици, които остават във въздуха за дълго време), дори когато не кашлят и най-вече през първите дни на заболяването. Така че, когато някой дойде болен, трябва да се прибере у дома и да не остава на работното си място и да не заразява останалите.”


Разбери повече за БГ Наука:

***

Изследователи от Университета в Мериленд, Държавния университет Сан Хосе, Университета в западния щат Мисури и Калифорнийския университет Бъркли, допринесли към това проучване, финансирано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Националните здравни институти.

Д-р Милтън и неговия изследователски екип уловили и характеризирали вируса във въздуха, издишан от 142 потвърдени случая на хора болни от грип, по време на непринудено дишане, насърчен говор, спонтанно кашляне и кихане, и оценили инфекциозността на естествено срещащите се грипни аерозоли. Участниците предоставили 218 назофарингеални тампони и 218 тридесетминутни проби от издишан въздух, спонтанно кашляне и кихане на първия, втория и третия ден след началото на симптомите.

Анализът от инфекциозния вирус извлечен от тези проби показал, че значителен брой от пациентите с грип, през цялото време отделят инфекциозен вирус в аерозолни частици, достатъчно малки, за да представляват риск за въздушно предаване, а не просто засичат РНК.

Участник в проучване стои в The Gesundheit II machine (машина на здравето II), която служи да улавя и анализира вируса в издишания въздух във Факултета по обществено здраве към университета в Мериленд. Credit: University of Maryland
Участник в проучване стои в The Gesundheit II machine (машина на здравето II), която служи да улавя и анализира вируса в издишания въздух във Факултета по обществено здраве към университета в Мериленд.
Credit: University of Maryland

Изненадващо, 11 (48%) от 23-те добри проби аерозол, добити при отсъствие на кашлица, притежават уловима РНК и 8 от тези 11 съдържат инфекциозния вирус, което предполага, че кашляне не е необходимо за генерирането на заразни аерозоли сред фините капчици аерозоли. Освен това, малкото кихания, които били наблюдавани не се асоциират с по-голямо съдържание на вирусно РНК, нито в едрите, нито във фините аерозоли, което предполага, че кихането няма значителен принос към пренасянето на вируса чрез аерозоли.

“Резултатите от проучването показват, че поддържането на повърхностите чисти, честото миене на ръце и избягването на кашлящи хора, не осигурява пълна защита от заразяване с грип”, казват Шерил Ерхман и Дон Бийл Дийн от Факултета Чарлс У. Дейвидсън в държавния университет Сан Хосе. “Да си останете вкъщи и да избягвате обществените места е нещото, което може да се отрази значително върху разпространението на грипния вирус.”

Според авторите, резултатите могат да се използват за подобряването на математически модели, изчисляващи риска от грип предаван по въздушен път от хора със симптоматично заболяване и за създаването на по-ефективни интервенции в областта на общественото здраве, както и за контрол и редуциране на влиянието на грипните епидемии и пандемии. Възможно е да се направят подобрения на вентилационните системи, за да се намали рискът от пренос в офисите, училищните класни стаи и метрото. Междувременно, всички ние можем да се вслушаме в съвета да си останем в къщи, при възможност, когато започваме да се разболяваме с цел да предотвратим увеличаване на случаи на заразени с грип хора. Още нещо, ваксинирайте се – не е перфектното решение, но предотвратява значително количество тежки заболявания.

Превод: Грета Янакиева

Източник: ScienceDaily


Реклама:

сп. "Българска Наука", брой 168 (Този брой е безплатен)***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.