Графенов щит дава обещание за предпазване от ухапвания на комари

Иновативен филм на основата на графен помага да се предпазят хората от комари, пренасящи болести, според ново проучване, финансирано от Националния институт за околната среда и здравето (NIEHS), част от Националните институти по здравеопазване. Изследването, проведено от Brown University Superfund Research Center, Провиденс, Род Айлънд, е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Тези открития биха могли да доведат до нови защитни методи срещу комари, без въздействието върху околната среда или върху човешкото здраве на други отблъскващи ги вещества на химическа основа“, казва Хедър Хенри, доктор по медицина, администратор по здравеопазване в Superfund Research Program на NIEHS.

Изследователите открили, че филмът от сух графен изглежда пречи на възможностите на комарите да усещат кожата и потта, защото не кацат и дори не се опитват да ухапят. Когато разгледали внимателно видеоклипове на комари „в действие”, те забелязали, че насекомите кацат много по-рядко на графен, отколкото на гола кожа. Графеновият филм осигурява силна бариера, която държи комарите настрана, въпреки че когато е мокър, не спира комарите да кацат върху кожата.

„Първоначално си мислехме, че филмът от графен ще действа основно като механична бариера, но след като наблюдавахме поведението на комарите, започнахме да подозираме, че те не искат да хапят“, казва д-р Робърт Хърт, директор на Superfund Research Program в Университета Браун.


РЕКЛАМА:

***

Преди това проучване защитата от ухапване от насекоми е била неизследвана функция на материали на основата на графен. Резултатите показват, че графенът, тази плътна, въглеродна решетка с форма на пчелна пита, би могъл да бъде алтернатива на химикалите и предпазните дрехи, които сега се използват за защита срещу комари.

Комарите заплашват общественото здраве, пренасяйки инфекциозни вируси като причинителите на Жълта треска, Западнонилска треска и Зика, водещи до инвалидност и смъртта на милиони хора всяка година.

Преди няколко години Хърт започва да създава костюми с графен, за да предпази работниците също и от опасни химикали при почистване на околната среда. Той посочва, че много изследвания демонстрират непроницаемостта на графена. Графенът е невидим за невъоръженото око, но все пак е по-твърд от диамантите, по-здрав от стоманата и по-проводим от медта. От откриването си през 2004 г., графенът се използва за различни бариерни и филтрационни цели.

„Тази иновация, използваща графен за отблъскване на комари, може да предпази от заразяване с редица инфекциозни заболявания и да намали нуждата от използване на пестициди срещу комарите, които ги разпространяват“, казва д-р Уилям Сук, директор на Superfund Research Program. „Нов материал като този трябва да бъде оценен, за да се определят пълните последици за общественото здраве.“

 

Castilho CJ, Li D, Liu M, Liu Y, Gao H, Hurt RH. 2019. Mosquito Bite Prevention through Graphene Barrier Layers. PNAS.

 

Превод: Светослава Петкова-Дишкова

Източник: EurekAlert


Европейска нощ на учените 2022 г.: