Търсене
Close this search box.

Горите помагат по повече от един начин за ограничаването на глобалното затопляне

Горите помагат по повече от един начин за ограничаването на глобалното затопляне

Горите помагат по повече от един начин за ограничаването на глобалното затопляне

Горите помагат по повече от един начин за ограничаването на глобалното затопляне


Направи дарение на училище!***

Те ни носят нещо повече, от това само да абсорбират вредните газове.

 

Когато става дума за ограничаване на глобалното затопляне дърветата могат да помогнат по няколко начина. Тропическите гори могат да помогнат с намаляването на средната температура с повече от 1 градус по Целзий, откри ново изследване. Ефектът произлиза от способността на горите да абсорбират и задържат въглеродния двуокис. Около 1/3 от този ефект, обаче, идва от други процеси като освобождаване на вода и на аерозоли от дърветата, докладват учени от организацията за Горите и глобалната промяна.

„Обръщаме внимание само  на въглеродния двуокис и другите парникови газове, без да се замисляме, че горите не са само средство за абсорбирането им“, казва Дебора Лорънс, специалист по околната среда от Вирджинския университет в Шарлътсвил. „Време е да помислим с какво друго ни помагат те.“ 

Учените вече знаят, че горите оказват влияние върху местния климат чрез различни физико-химични процеси. Дърветата губят вода от тъканите в листата си – процес, който се нарича евапотранспирация (процес при който растенията губят вода и тя се изпарява)  – и досущ като хората когато се потят, те охлаждат себе си и заобикалящата ги среда. Също така, неравномерните горски корони на дърветата имат охлаждащ ефект, тъй като имат различна форма, плътни са и това възпира горещия въздух да проникне в гората. Дори повече от това, дърветата освобождават аерозоли, които могат да понижат температурата, отразявайки слънчевата светлина и образувайки дъждовни облаци.


Разбери повече за БГ Наука:

***

В световен мащаб, обаче, не беше ясно какво влияние имат тези допълнителни ползи в сравнение с охлаждането, което се случва при абсорбирането на въглеродния двуокис, казва Лорънс.
Така че тя и нейни колеги анализират как поголовното изсичане на горите в различни региони би повлияло на средните температури, използвайки данни от различни проучвания. Например учените са използвали горска биомаса, за да разберат дали липсата на дървета и това, че няма кой да задържи вредните газове ще повлияе на средната температура. После те сравняват резултатите с други данни, при които липсват другите охлаждащи процеси като евапотранспирация и образуването на аерозоли върху температурите на местно и глобално ниво.

Учените установили, че в географските ширини от около 50° на юг и 50° на север от Екватора, горите са повлияли на средната температура, като са абсорбирали въглерода. Но и другите охлаждащи процеси от дърветата, освен абсорбирането, имат съществено значение.
Горите разположени още по-близо до Екватора, на около 30° на Север и 30° Юг охлаждат Земята с около 0,3° по Целзий чрез охлаждащите процеси на горите и това е  почти половината, сравнено с абсорбирането на въглеродния двуокис. Основна част от това охлаждане 0,2° идва от горите разположени на около 10 ° от Екватора. Сянката, която се получава от формата на короната на дърветата носи най-големият ефект за охлаждането, следван от евапотранспирация и аерозолите.

 

 

Горите на север, обаче, изглежда допринасят за точно обратното – затопляне на температурите там, докладва екипът. При изсичането на иглолистните гори, които са разположени в Канада, Аляска, Русия и Скандинавския полуостров би се задържала по-голяма снежна покривка през зимните месеци. Това би довело до понижаване на температурата на Земята, защото снегът отразява много от слънчевата топлина, която се връща обратно в атмосферата. Въпреки това изследването установява, че горите като цяло биха понижили средната температура на Земята с около 0,5°.

Резултатите от изследването показват, че усилията в световен мащаб не трябва да се фокусират само върху въглеродните емисии, казва Лорънс. „Световните гори ни правят услуга, но това не е видимо за обществото и политиците“.
Изследванията сочат, че изсичането на тропическите гори ни ощетява, заради многото ползи, които дават дърветата в борбата с глобалното затопляне, казва Габриел де Оливейра, еколог от Университета на Южна Алабама в Мобайл. Но човешката дейност от обезлесяването не е единствената причина да се намали способността на горите да охлаждат, казва той. Много гори не са пълноценни също заради горски пожари или контролирано изсичане. Би било добре да се обърне внимание и на тези процеси и как изчезването на горите като цяло влияе върху средните температури на Земята. Хубаво е да виждаш отвъд въглеродния диоксид, но още по-хубаво е да погледнеш и отвъд обезлесяването.

 

Превод: Николай Кирилов
Източник: www.sciencenews.org


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.