Голямото червено петно на Юпитер не отслабва

Въпреки свиването на облаците в Голямото червено петно на Юпитер, самата буря продължава да е силна, сочат нови изследвания.

Голямото червено петно на Юпитер представлява най-мощната буря в Слънчевата система. Докато по-ранните проучвания показваха, че бурята се свива от около 1800-те година, сега изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли съобщиха на конференция на 25 ноември на Американското физическо общество, че няма доказателства, че вихърът, който захранва и поддържа облака, се променя.

Поредица от снимки, направени между май и юни 2019 г., улавят червеникавото разширение или „лющенето“, наблюдавано от източната страна на Голямото червено петно (Image: © Chris Go)

„Бих казал подобно на Марк Твен, че докладите за смъртта на [бурята] са силно преувеличени“, коментира Филип Маркъс, професор по динамика на флуидите в Калифорнийския университет.


РЕКЛАМА:

***

Голямото червено петно е снимано многократно както от професионални, така и от любители астрономи. Снимките, заснети през май и юни 2019 г., разкриха големи червени „люспи“, които се отклоняват от бурята, което подхранва предположенията, че тя намалява.

„Но наблюдателите не виждат бурята директно, а само видимите облаци над нея”, казва Маркъс. Той и колегите му предполагат, че „лющенето“ е естествено следствие от взаимодействието на бурите вътре в петното, а не индикация, че самата буря отслабва.

„Когато по-малка буря се върти в обратна посока, приближавайки се към Голямото червено петно, се образува точка на стагнация. А когато по-малка буря се върти в същата посока, насочвайки се към Червеното петно, облаците й се раздробяват и разпръскват в червеникаво разширение подобно на това, което бе наблюдавано от източната страна на бурята тази пролет”, допълва Маркъс.

Той сподели, че очаква моделите на затопляне и охлаждане около вихъра да продължат да подхранват Голямото червено петно, и че ако не се случи някакъв катаклизъм, който да промени струйните потоци, процесът може би ще продължи вероятно още столетия.

 

Превод: Елена Страхилова

Източник: Live Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: