Търсене
Close this search box.

Големият български празник 24 май и значението на четенето

На 24 май отбелязваме един от най-светлите и значими български празници – Денят на българската азбука, просвета и култура. Това е денят, в който почитаме великото дело на светите братя Кирил и Методий и тяхната мисия, която е оставила дълбок отпечатък върху нашата история и култура, предоставяйки ни възможността да пишем и четем на своя собствена азбука.

Четенето е ключът към знанието и просветлението. То е прозорецът към света, чрез който можем да разширим нашите хоризонти и да обогатим нашето разбиране за заобикалящия ни свят. Научните изследвания недвусмислено показват, че четенето има многобройни положителни ефекти върху човека.

Според изследване на Йейлския университет, хората, които четат редовно книги, живеят средно две години по-дълго в сравнение с тези, които не четат. Четенето стимулира мозъчната активност и подобрява когнитивните функции. 

Друго проучване, публикувано в списание „Social Science & Medicine“, показва, че четенето намалява стреса с до 68%, като същевременно увеличава емпатията и социалната интелигентност.

 

Много е важно обаче, в ерата на масовата информация, внимателното подбиране на материалите за четене, особено що се отнася до нехудожествена литература. Затова ви каним да се абонирате за списание „Българска Наука“, което може да стане вашият портал към света на културните събития и научните открития и технологии. Абонирайки се, вие ще имате достъп до хиляди статии, видеа, подкасти, електронни книги, образователни материали, както и до една общност от интелигентни и винаги любознателни хора.

 

Защо да четем повече?

Четенето ни прави по-информирани, по-мъдри и по-подготвени да се справяме с предизвикателствата на съвременния свят. То стимулира критичното мислене, обогатява речника и ни предоставя нови перспективи. Изследванията показват, че редовното четене може да подобри концентрацията и вниманието, както и да намали риска от когнитивен упадък с напредването на възрастта.

 

Абонирайте се сега!

По случай националния празник на 24 май, само сега, до края на месеца имаме -50% отстъпка за годишен и вечен абонамент – https://nauka.bg/nai-golyamoto-namalenie-2024/

Абонирайте се за списание „Българска Наука“ и станете част от общността на тези, които ценят и търсят знанието. Нека заедно продължим да поддържаме и развиваме нашето културно и научно наследство.

 

Честит празник!

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.