Гоблени за шиене – едно уникално и неповторимо творчество

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

 

Творчеството е уникално занимание. То ни дава възможност да изразим себе си, своя вътрешен свят, а също така въздейства успокояващо и релаксиращо на психиката. Всички занимания от рода на плетене, бродиране, лепене ни правят много по-сръчни и подобряват концентрацията. Ето защо напоследък изработката на диамантени гоблени, създаване на картини чрез рисуване по номера и заниманията с гоблени за шиене станаха толкова популярни. 

Да видим какво е гоблен и как се шие на панама за бродерия.

Шиенето на гоблени е уникално и неповторимо творчество. То изисква не само специално умение, но и използването на специални инструменти.  

Има много шевове, които се използват при гоблени за шиене, но сега ще се спрем на най-простите и красиви.


РЕКЛАМА:

***

  1. Стандартният шев за гоблен има полукръстен модел, дори от опаката страна. Ако сте започнали работа от горния десен ъгъл наляво, тогава всички следващи шевове ще се извършват в същата посока. Просто казано, необходимо е да поставите иглата под същия ъгъл. С този шев ще направите платното плътно и без празнини. Такъв шев се нарича също наклонен, тъй като всички редове на шева вървят в една и съща посока. Важно е да се отбележи, че за този шев е необходимо да се използват дебели нишки (вълна и др.).  
  2. Вторият вид шевове е още по-удивителен. В него иглата също се държи в същия ъгъл, но тук се използват подложки с уплътнение. Благодарение на тях шевовете са обемни и приличат на мъниста. Такъв шев се нарича бримка. С помощта на такива шевове се получават невероятни триизмерни изображения.
  3. По-рядко се използват прави или вертикални шевове. Правият шев не покрива плътно тъканта и може да остави празнини. Но когато използвате комбинация от прави и диагонални шевове, можете да получите триизмерен модел.

Ако основите са трудни за вас, тогава закупете карти от плат с готови примери за шевове или използвайте интернет, за да видите майсторски класове и видео уроци.

 

Гоблени за шиене – основни материали

Често като „платно“ се използва плътна или хлабава груба тъкан. За наклонен шев се взема дълга, тъпа игла с голямо ухо, а за наклонен шев с примка се използва специална игла. Външно прилича на шило с око, но в основата на такава игла има специално краче, благодарение на което се получават бримки.

За начинаещи, готовият комплект за шиене на гоблени би бил най-добрият вариант. В него ще откриете специално платно, игли и схема за бродиране.

За бродирането можете да използвате всяка нишка, която харесвате.

 

При изработка на гоблен за шиене трябва да се обърне специално внимание на платното. Колкото по-малко е платното, толкова по-стегнат ще бъде шевът. Правилно подбраното платно ще повлияе положително на крайния резултат от вашата бродерия.

Първо трябва да разберете как да фиксирате нишките в иглата.

Ако използвате чифт конец, тогава закрепете по същия начин, както при бродиране с кръст. Просто казано, вкарайте двата края на конеца в ухото на иглата и направете бримка в края. С това закрепване започнете шева от опаката страна на платното. След това бродирайте полукръст, закрепете конеца от грешната страна и направете всички следващи шевове от същия ъгъл като първия.

Ако нишката е единична, тогава всичко е още по-просто. От опаката страна на платното на мястото, където започва необходимия ред, закрепете конеца в тъканите на тъканта. Шевовете ще припокриват тази нишка, докато шиете.

При тази техника всички редове са бродирани от дясно на ляво. Ако трябва да се наклоните надясно, тогава трябва да въведете нишката от долния десен ъгъл до горния ляв. По този начин променяте наклона.

Често неопитни творци бродират, без да обръщат ръката си навътре. Това може да доведе до свиване на тъканта и е особено важно за меките тъкани.

След като се справите с първоначалните нюанси, можете да продължите към фиксирането на конеца и да започнете да бродирате нови редове.

При шиене на гоблени има два основни начина за започване на нов ред.  Първият начин е, след края на реда да скъсате конеца, след което продължите с нов ред от дясната страна.

Вторият начин е постепенно да преминавате от завършен ред към нов. За да направите това, ще трябва последователно да изведете всеки бод от горния десен до долния ляв ъгъл.

Същите действия се извършват, ако трябва да промените цвета на конците.

Ако вашият шев е правилен, тогава отвътре той ще се състои от полукръстове. След като приключите с работата, конецът се навива под шева и се отрязва.

Ако решите да работите с мека тъкан или платно, използвайте специални рамки за удобство. Те правят процеса много по-лесен.

И в заключение може само да добавим, че преди време шиенето на гоблени е отнемало месеци, а понякога и години на майсторите. Днес, поучени от техния дългогодишен опит, дори начинаещите могат да създават свои собствени оригинални произведения. Изкуството на изработка на гоблени за шиене дава воля на въображението и всеки може да създаде нещо уникално и красиво! А ако искате да опитате нещо по-лесно и бързо, винаги можете да започнете с диамантен гоблен.