Глобалните заплахи от отричането на климатичните промени на Тръмп

Новоизбраният президент на САЩ наследява криза в лицето на климатичните промени. Ето какъв може да е неговият отговор.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп, заедно със семейството си, отправя обръщение към свои поддръжници по време на събитие в изборната нощ в New York Hilton Midtown на 8 ноември 2016 г. в Ню Йорк. Credit: Jabin Botsford, The Washington Post/Getty
Новоизбраният президент Доналд Тръмп, заедно със семейството си, отправя обръщение към свои поддръжници по време на събитие в изборната нощ в New York Hilton Midtown на 8 ноември 2016 г. в Ню Йорк. Credit: Jabin Botsford, The Washington Post/Getty

Изненадващата победа на Доналд Тръмп в президентските избори на САЩ ще предизвика драматична промяна на политиката на САЩ за околната среда. Тръмп заяви, че неговата администрация ще отхвърли политиките на президента Барак Обама, насочени към борба с климатичните промени – ход, който вероятно ще предизвика хаос в международните усилия за ограничаване на емисиите на парникови газове.

Залогът за Съединените щати, както и за целия свят, е огромен – учени твърдят, че ако човечеството не намали своите емисии на парникови газове веднага, Земята ще се изправи пред затопляне от около 11 градуса по Фаренхайт до 2100 год., в сравнение с прединдустриалните температури, което ще доведе до увеличаваща се суша и горски пожари, покачване на нивото на световния океан, големи трусове в глобалното селско стопанство.

В действителност последиците от изменението на климата вече се усещат, включително в увеличаващите се аномалии в глобалната температура, повишаване на морското равнище, окисляване на океаните, покачване на честотата и интензивността на горещите вълни, топене на ледовете в Антарктида и Гренландия, както и промени в ареала на много растителни и животински видове.

Но Тръмп отдавна поставя под съмнение дали промените в климата са реални и отхвърля твърдението, че те представляват сериозна заплаха. В публични изявления и в предизборната си кампания предприемачът в сферата на недвижимите имоти и риалити звезда от Ню Йорк,  издигна възраждането на индустрията за изкопаеми горива на САЩ за сметка на съществуващите политики за борба с климатичните промени.  Той също така заяви, че ще намали плащанията на САЩ към програми на ООН за борба с климатичните промени.


РЕКЛАМА:

***

Позицията на новоизбрания президент по отношение на климатичните промени е в противоречие с налични доказателства, почти универсален научен консенсус и анализи от военни експерти и Министерството на отбраната на САЩ.

Нещо повече. Тръмп намекна, че може да премахне Агенцията за защита на околната среда на САЩ, както и да отмени плана за действие по отношение на климата на администрацията на Обама и свързаните с него политики, включително участието в споразумението от Париж.

В интервю по телефона Myron Ebell от Competitive Enterprise Institute – ръководител на преходния екипа на Тръмп в Агенцията по опазване на околната среда на САЩ, казва, че не може да коментира прехода на Тръмп, още по-малко политиката по отношение на климата на новата му администрация. Въпреки това, той обръща внимание на последователността на кампанията в призоваването за повишаване на развиването на изкопаемите горива и заклеймяването на политиките за климата на администрацията на Обама.

„[Тръмп] направи няколко обещания за енергията и климата няколко пъти и мисля, че те са много ясни“ – каза Ebell.

В работата си за Competitive Enterprise Institute – консервативен мозъчен тръст, финансиран от ExxonMobil и групи на свободния пазар, сред които Charles G. Koch Charitable Foundation, Ebell твърди, че Земята се затопля съвсем леко, което вероятно се дължи на човешкото влияние. Той обаче казва, че е невъзможно да се оцени човешкият принос, пренебрегвайки НАСА и  Междуправителствения комитет по изменение на климата на ООН, които считат, че климатичните промени е много вероятно да са причинени от човешка дейност като изгарянето на изкопаеми горива.

„Ние обичаме вятъра и слънцето“ – казва Ebell, добавяйки, че той просто е срещу данъчните кредити, насочени към подсилване на индустриите за вятърна и слънчева енергия – кредити, които често са жизнено важни за всеки значим план за разработване на програми за вятърната и слънчевата енергия. Независимо от това, секторът на възобновяемите енергийни източници се разраства бързо и най-вероятно ще продължи да го прави дори и без подкрепата на федералното правителство, допринасяйки за глобален бум на технологиите, необходими за борба с климатичните промени.

Екологични групи и учени яростно се противопоставят на твърденията на Тръмп и Ебел за климатичните промени.

„Отменянето на настоящите ни енергийни политики и регулации, само за да се угоди на нечии конкретни интереси, би било екологична катастрофа, то ще убие още много хора заради замърсяването и ще бъде най-големият подарък за Китай, който ще остави САЩ да му диша прахта десетилетия напред“ – пише Enric Sala, социолог-изследовател, сътрудник на National Geographic и основател на проекта Pristine Seas. „Кой ще пострада най-много? Американският работник.“

Bob Inglis, ръководител на консервативната екологична група republicEn, е съгласен със Sala: “[Ebell] ще има своите петнадесет минути слава, а след това ще бъде изритан от сцената и осмян като глупак.  Уверен съм в това.“

Inglis поддържа тезата, че  климатичните промени са реални, че са резултат от човешкото влияние и представляват непосредствена опасност. „Ще ни бъде даден урок.“

В съответствие с неоснователни си твърдения, че климатичните промени са една „измама“, която е „създадена от и в полза на китайците, за да направи американската индустрия неконкурентоспособна“, Тръмп предложи отмяна на плана за действие за борба с климатичните промени на администрацията на Обама, както и на плана за чиста енергия.

Планът за чиста енергия е противоречиво правило, въведено от Агенцията по опазване на околната среда при администрацията на Обама, предназначено да намали емисиите на въглерод от електроцентралите на САЩ до една трета под нивата от 2005 г., до 2030 г. Правилото е от ключово значение за изпълнение на ангажиментите на САЩ по споразумението на ООН от Париж – международен климатичен пакт, който е сключен в края на 2016 г. и влезе в сила на 4-ти ноември.

Споразумението, което е забележителна инициатива на 195 нации, стремящи се да намалят емисиите на парникови газове, цели да ограничи затоплянето над средните прединдустриални температури до 3,6 градуса по Фаренхайт до 2100 г. Според сегашното положение, въглеродните емисии, които вече са в атмосферата, са „подсигурили“ затопляне от около 2,7 градуса по Фаренхайт до края на века.

Тръмп заяви, че иска да „отмени“ споразумението от Париж – заплашително твърдение от ранга на плановете на Тръмп да изостави или игнорира целите за намаляване на националните емисии на САЩ. А споразумението от Париж се случва със или без ръководството на САЩ: дори щатите да оттеглят или игнорират заложените си цели, най-малко 55% от подписалите държави, представляващи 55% от глобалните емисии, се очаква да ратифицират споразумението до края на 2016 г., което гарантира, че то ще влезе в сила.

Независимата агенция за проучвания Lux Research прогнозира, че предлаганите от Тръмп политики биха увеличили емисиите на въглерод на Америка с 16% спрямо онези, до които мерките, предлагани от Хилари Клинтън, биха довели. Клинтън целеше да запази поставената от администрацията на Обама цел да се намалят емисиите с около 30% спрямо 2005 г. до 2025 г. Това увеличаване се равнява на около 3,4 милиарда тона въглеродни емисии между 2016 и 2024 г., което се приближава до прогнозираните парникови емисии на Украйна за същия период.

Отвъд прогнозираното вътрешно увеличение на емисиите на САЩ, вредата от международната позиция на страната по въпросите на климатичните промени е много по-значителна. Администрацията на Обама пламенно подкрепяше споразумението от Париж, а участието на САЩ бе от ключово значение за бързата му ратификация. Оттегляне на САЩ от споразумението би могло да насърчи и други страни да игнорират ангажиментите си.

По ирония, встъпването в длъжност на Тръмп съвпада с 22-рата среща на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата – климатично споразумение, ратифицирано от САЩ през 1992 г. На миналогодишната 21-ва среща беше сключено споразумението от Париж.

„Сега, когато споразумението от Париж влезе в сила, всички страни, заедно с поднационалните правителства и недържавни субекти, имат споделената отговорност да продължат големия напредък, постигнат до момента“ – казва в изявление председателят на 22-рата среща Salaheddine Mezouar.

„Въпросът за климатичните промени надхвърля политиката и касае запазването на живота и достойнството ни и на единствената планета, на която всички ние живеем.“

Поглед към бъдещето

Inglis, който е републиканец, продължава да се надява, че администрацията на Тръмп и републиканския конгрес могат да съберат политически кураж да предприемат действия по въпроса за климатичните промени  – възможност, която той казва, че може да се появи, с внезапното чувство на овластяване на маргинализирани поддръжници на Тръмп.

„Мисля, че трябва да се обърнем към хората, които са били притиснати до стената от страховете си от „голямото правителство“ и да им кажем: „Добре, вие спечелихте. А сега, смирено се обръщаме към вас, за да спасим нашия общ дом“ – казва той.

Превод: Цветелина Христова

Източник: National Geographic


Европейска нощ на учените 2022 г.: