Гледката на дървета може да понижи стреса ви дори да се намирате в центъра на града

Ако търсите лесен начин да намалите стреса в живота си, значи имате нужда от няколко дървета, под които да постоите, защото според ново проучване, разходката по улица с дървета – дори в натоварения град – притежава способността значително да намали нивата ви на стрес.

Въпреки че природата често се посочва като източник на положителни усещания и добро настроение, това е един от редките случаи, в които учените са успели количествено да изучат тези ефекти.

Изследователи от Университета на Илинойс и Университета на Хонг Конг събрали 160 участника и ги стресирали в името на науката – те трябвало да подготвят изнасянето на реч (нещо, което плаши повечето хора) и да решат тест с изваждане пред съдии и видео камера.

След като участниците били напълно стресирани, те били помолени да изгледат едно от 10 шест-минутни, 360-градусови видео клипа, които показват градски пейзажи, които се променяли само според това колко от короната на дърветата се вижда – между 0 и 70%.
За да проследят нивата на стрес, участниците трябвало да отговорят на три въпросника: преди началото на изследването, веднага след изнасянето на речта или теста и скоро след като всичко приключило.


РЕКЛАМА:

***

Използвайки тази информация от различните моменти на експеримента, екипът успял да направи графика и да анализира резултатите.

Накрая, те съставили „крива доза-отговор”, която показала, че колкото по-голяма част от дървото виждали хората, толкова повече намалявал стресът им.

С други думи, колкото по-плътна е гората, толкова по-малко е стресът, а това предполага, че разходката по улица с дървета, а още по-добре – из парка – може значително да подобри менталното ви състояние.

Разбира се, това изследване има своите ограничения – нивата на стрес били съобщени от самите участници, а и гледането на заснети дървета не е същото, като това наистина да се разхождаш сред тях. Но не за първи път учените показват че зеленината има добротворен ефект.

Според изследване, проведено през месец март, можете да понижите стреса просто като гледате снимки на природата. Както Peter Dockrill разказва:

„Откритията, съобщени в International Journal of Environmental Research and Public Health, предполагат, че да държите няколко снимки на зеленина на бюрото си, може би не е лоша идея. Когато участниците разглеждаха такива снимки по време на експеримента, нивата им на стрес се понижаваха, благодарение на активацията на парасимпатиковия дял на нервната им система, която контролира определени функции, свързани с покоя.”
Надяваме се, че с натрупването на повече информация от различни изследвания по темата, ще можем по-добре да разберем какво е влиянието на природата върху ума ни.
Откритието на екипа е публикувано в Environment and Behaviour.

 

Превод: Росица Ташкова

Източник: www.sciencealert.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: