Географски факти, които могат да променят представата ви за планетата

Географски факти, които могат да променят представата ви за планетата

Географски факти, които могат да променят представата ви за планетата

Географски факти, които могат да променят представата ви за планетата


Направи дарение на училище!***

 

Нашата планета е едно наистина невероятно място както в географските си особености, създадени от природата, така и в тези, които сме измислили сами. Ако някога си помислите, че имате солидни познания за нашия свят, всичко, което трябва да направите, е да погледнете картата и да направите малко по-задълбочено проучване за дадена подробност, за да научите, че знаете само за върха на айсберга и много неща, които сте смятали за факти, са напълно погрешни. 

Ето някои географски факти за Земята, които ще ви накарат да поискате да изтупате стария си глобус от прахта и да се убедите сами в тях.

 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Връх Еверест не е най-високата планина в света

Връх Еверест в Хималаите е може би най-известното планинско предизвикателство в света, като хората рискуват живота си всяка година, за да го покорят. И все пак, често срещано погрешно схващане е, че това е най-високата планина в света.

Въпреки че може да е най-високата точка над морското равнище, когато става въпрос за най-високата планина на Земята, тази титла отива при Мауна Кеа. 

Разположена в Хавай, насред Пасифика, Мауна Кеа се издига “само” на 4207 м над морското равнище, но спрямо околната равнина, която лежи под водата на дъното на Тихия океан, от основата си до върха тя е висока 9330 м, което означава, че е по-висока с близо половин километър от могъщия Еверест (8848 м).

 

Ако мислено премахнем водата от океана, то вулканът Мауна кеа в Хаваите ще се издига на по-голяма височина спрямо околната равнина отколкото Еверест.

 

Мексико сити потъва в земята

Първоначално на мястото на Мексико Сити е бил древният ацтекски град Теночтитлан, построен върху езеро през 1325 г., но мегалополисът, който виждаме днес, потъва с близо метър всяка година. Преди пристигането на европейците, ацтеките засипват езерото Тескоко, за да създадат изкуствен остров, който испанците застрояват върху руините от стария град през 1521 г., като междувременно изсушават езерото.

Въпреки това многобройните жители на най-големия град в света разчитат на водата, която се извлича изпод града и поради нейната непрекъсната експлоатация той започва да потъва. Причината за това е, че водоносният хоризонт се изчерпва по-бързо, отколкото се допълва, а глинените пластове, върху които е построен Мексико Сити, се компресират и напукват.
В резултат на това градът е потънал с почти 10 метра през последните 60 години.

 

Във Филипините има повече от 7600 острова

Въпреки че има причина Филипините често да се наричат Филипинските острови, там всъщност има много повече острови, отколкото повечето хора си мислят. Като цяло в архипелага на Филипините по последни данни има 7641 острова, което е с повече отколкото дори изследователите смятаха, че страната е съдържала преди. Доскоро се смяташе, че филипинските острови са 7107.

Това накара The Inquirer да признае, че: „Промяната е напомняне за това как знанието, дори научното познание, е въпрос на вяра… Добре е за нашето критично мислене да се напомня за случайността на „експертното познание“.“
Този огромен архипелаг се простира на 1750 км от север на юг и на 1100 км от запад на изток, а общата дължина на бреговата линия на всичките 7641 острова е 36 289 км – почти колкото е дължината на екватора.

Аляска е едновременно най-западната и най-източната част на Съединените щати

От бърз поглед на картата, Аляска може ясно да изглежда като най-западния щат на Съединените щати. Въпреки че това е вярно, същевременно тя е и най-източната част на страната.

Това е възможно, защото тя се простира толкова на запад, че пресича 180-ия меридиан и така част от нея попада в източното полукълбо. Като капак на всичко, остров Семисопочни, който е част от Алеутските острови на Аляска, е технически най-източната част на цяла Северна Америка, като се намира доста по-на запад дори от Хавай.

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 160 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.