Гениалният финансист Джон Лоу

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Джон Лоу неслучайно е смятан от мнозина за най-големия финансов гений от миналото до днес. Лоу бил човек с много лица, таланти и идеи. Всепризнат математик и финансист, славещ се, като авантюрист, пророк, комарджия и кралски съветник. Наистина е трудно да опишем такава изключителна личност с няколко думи. Той е известен с това, че създава първите книжни пари. Карл Маркс го обрисува, като “приятна смесица от мошеник и пророк”. На него се дължи основаването на една от първите лотарии в световен мащаб.

Джон Лоу е роден през 1671г. в гр.Единбург, Шотландия в заможното семейство на златари и бижутери. В младежките си години той е доста буен и залита по хазартните игри. След смъртта на баща си се премества в Лондон. Там той бързо се прославя като отличен картоиграч и бохем. Това, което го отличава е острият му ум и феноменална памет, Лоу използва теорията на вероятностите по време на игра при пресмятането и отгатването, кои карти ще бъдат изтеглени. По това време Джон се концентрира върху идеята си за бързите пари. Според тази идея за да не се обезценят парите, монетите трябва да бъдат заменени с банкноти. Разбира се Лоу не се задоволява само с теорията си иска реално да я приложи. За това се опитва да се добере до краля на Англия. Но това не се осъществява. По време на  дуел той убива приближен на самия крал и е осъден на смърт, но някак си успява да избяга в Париж.

Тук отново блесва с изключителната си игра на карти, но това не му стига, Лоу иска да развие своя икономически модел и отново търси връзка с крал, този път с Краля слънце Луи XIV. Това се оказва неуспешна мисия за Джон, защото Луи XIV е на прага на смъртта, всички банкери го мразят и иска да се отърват от него. За тях пропагандираната от Лоу финансова система, ще ги превърне в бедняци. 

Той отново избягва този път във Венеция. Там се установява и дори започва да работи в банка. Но креативността и неспиращите му идеи не могат да не останат нереализирани. Създава една от първите лотарии и с капитала, който печели започва да купува картини на известни художници, сред които се нареждат имената на Леонардо, Рембрант, Рафаело и други. Още тогава предвижда, че картина на такива автори след 100, 200 години ще струва изключително много.


РЕКЛАМА:

***

По-късно се завръща във Франция, която по това време е в изключително лошо финансово положение в следствие на неуспешни войни. Лоу се утвърждава във висшите кръгове, като търговец на произведения на изкуството и изключителен банкер. По времето на регента Филип Орлеански през 1716 година поставя основите на националната банка Женерал, където започват да се печатат първите хартиени пари. Това води до невиждан просперитет за Франция. За първи път от 20 години има значителна сума пари в обръщение. Търговията се възражда, кражбите и безредиците намаляват. Французите се възползват от банкови кредити, инвестират парите си в бизнес. Купуват стоки, суровини, назначават нови хора на работа. На по-късен етап банката вече се казва Роял, за да се знае, че краля гарантира генерираните банкноти.

Амбициите и целите на Лоу не спират до тук. Той купува компания, която оперира във френските колонии Луизиана в Северна Америка. В последствие, чрез обединението на фирмите функциониращи в Китай, Африка и Източна Индия създава най-голямата търговска фирма в света. Акции на компанията са внедрени в Париж. 

Настъпват изключително интересни времена всеки човек бил той чистач, лакей или благородник може да забогатее продавайки и купувайки с книжни пари. Лоу по това време въвежда термина милионер. Така той се обръща към първия човек направил милион.

Но всичко в един момент се преобръща и тръгва надолу, изключителната банка на Джон Лоу рухва през 1720 година. Това е началото на тежка икономическа криза в страната, както и в Европа. Книжните банкноти и акции се превърнали в най обикновени хартийки. Много изследователи на тази епоха смятат, че краха на Банка Роял поставят началото на Френската Революция.

За Джон Лоу се знае, че той отново отива във Венеция и се опитва да предложи своите финансови услуги на тамошното правителство, но това не се получава. Започва отново да играе карти, но късмета не е на негова страна и бил напълно разорен. Независимо от случилото се във Франция в средата на ХVІІІ в. Много европейски държави се опитали да внедрят книжните пари. 

Каквото и да искаме да добавим за Джон Лоу няма да е достатъчно. Изпреварил времето си с аналитичното си мислене, финансови идеи и непоклатимост във вярванията си той си остава една от най-емблематичните фигури живели някога.