Генералният директор на ЕКА Ян Вьорнер коментира отново ЕкзоМарс-2016 и сподели за необходимостта от поемане на рискове!

Schiaparelli-parachute_0

На илюстрацията:

Спускането „Скиапарели“ към повърхността на Марс с парашут. Въпреки че спускаемият апарат не успя да постигне меко кацане, той изпрати много данни до момента на сблъсъка с повърхността, което прави мисията по-скоро успешна, отколкото провалена. Credit : ESA

 

Автор: Светослав Александров


РЕКЛАМА:

***

На 21 октомври 2016 г. Ян Вьорнер, генерален директор на ЕКА, сподели защо според него общата успеваемост на мисия „ЕкзоМарс-2016“ възлиза на 96% въпреки факта, че „Скиапарели“ не успя да постигне меко кацане.

Много читатели обаче изразиха несъгласие с неговото становище и го помолиха да използва по-безкомпромисни изрази.

Как е правилно да се реагира в подобна ситуация?

Днес Ян Вьорнер отново публикува в личния си блог какво мисли по въпроса. Сподели, че докато е размишлявал, е попаднал на предишни новинарски репортажи относно полетите на частната компания СпейсЕкс. Или по-точно за третия опит да се приземи ракетна степен върху плаваща платформа, при който степента експлодира поради това, че едно от трите крачета не успя да се разгърне правилно.

Интересно е да се сравнят медийните реакции относно двете събития. Ето как твърдото кацане на „Скипарели“ е отразено от „Дейли Експрес“ : „Сондата Скиапарели се разби, което означава два ПРОВАЛЕНИ опита на Европейската космическа агенция“.

„Може да си кажете, че това изглежда достатъчно откровено“, казва Вьорнер. „Те ясно показаха фактите, също както направи и немският вестник Die Welt, когато докладва за спънката на СпейсЕкс“. Заглавието на Die Welt бе следното : „СпейсЕкс с още едно провалено кацане“.

„Нека обаче да сравним американския репортаж за същото събитие“, допълва Вьорнер и показва новината от Ars Technica: „СпейсЕкс публикува видео от палубната камера относно почти постигнатото кацане“.

„Ясно е, че и в двата случая имаме определени сходства: основната цел на „ЕкзоМарс-2016“ беше (и все още е) да се постигне успешно вмъкване на „Трейс Газ Орбитър“ в орбита, за да извършва научна дейност и за да служи като предавател за мисия „ЕкзоМарс-2020“. Демонстрационният модул „Скиапарели“ беше тест да се разузнаят различните етапи от кацането. В такъв случай той се представи доста добре и ние получихме голямо количество данни до момента на забиването в повърхността“, категоричен е Вьорнер. „Същото обаче е валидно и за СпейсЕкс: полезният товар на ракетата беше изведен успешно в орбита и въпреки че демонстрационното кацане на първата степен не беше 100% успешно, то предостави информация как да се продължи напред“.

Шефът на ЕКА смята, че различното възприятие от двете страни на Атлантика показва колко различна е културата на Европа от тази на САЩ. В Европа ние се възхищаваме от тези предприемачи в Щатите, които поемат рискове, но същевременно не сме щастливи с никакви провали. Цялата ни култура може да се опише по следния начин : „готови сме да поемем всякакъв риск, стига успехът ни е гарантиран“.

„Само че да поемаш рискове означава да приемеш вероятност за провал, която възлиза над числото нула“, казва Вьорнер. „Това е особено вярно за космоса. Средата е такава, че си задължен да поемаш рискове, защото допустимата граница между успеха и провала директно повлиява не само необходимия бюджет, но и времето за изпълнение. Ако аз, например, като строителен инженер имах поставена задача да построя ракета, включваща всички желани от мен функции за безопасност, ракетата щеше да се окаже прекалено тежка. Което ме води точно към моята гледна точка: Нека да поемаме рискове, но да имаме предвид вероятността да получим щети с определена големина, когато вземаме решението за степента на изискуемите мерки за безопасност“.

Източник: Блог на Ян Вьорнер, ЕКА.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.: