Генът за червена коса повишава риска от рак и при носителите на едно копие на гена

Credit: Thomas Abbs, flickr (CC BY 2.0)
Credit: Thomas Abbs, flickr (CC BY 2.0)

Учените са с една крачка по-близо до изясняването на въпроса защо хората, които носят гените за червена коса са по-силно застрашени от потенциално смъртоносен рак на кожата (меланом).

Изследванията са разкрили, че пациентите, които носят гените за червена коса имат повече мутации в раковите клетки на кожата, в сравнение с всички останали хора.

„Знаем, че има връзка между тези [генетични] варианти, които определят червения цвят на косата, и повишения риск от меланом” – казва Дейвид Адамс, съавтор на проучването на Wellcome Trust Sanger Institute. „Това, което изследването показва е, че повечето мутации са най-малкото допринасящ фактор.”

Червената коса, светлата кожа и чувствителността към слънцето се дължат на вариации в ген, неречен MC1R, който засяга производството на пигменти, наречени меланини, в кожата.

„Хората с червена коса имат различен тип меланин от останалите – и този различен тип е по-неспособен да ги защитава от слънцето” – казва Адамс.


РЕКЛАМА:

***

Credit: Ariane Hunter, flickr (CC BY 2.0)
Credit: Ariane Hunter, flickr (CC BY 2.0)

Около 6% от населението на Великобритания притежава две копия на варианта на гена MC1R и следователно има червена коса, докато около 25% от населението там има само едно копие от този ген и различна от червена коса. Но новото проучване разкрива, че пациенти и от двете групи показват еднакъв брой мутации в раковите кожни клетки.

Тези открития предполагат, че хората, които носят само едно копие на гена може би са по-податливи на вредните ефекти от излагането на слънце, отколкото се смяташе преди.

Международният екип описва как са анализирали съществуващите генетични данни и проби от 405 пациента с меланом, в списание Nature Communications.

Учените са открили, че пациентите, страдащи от меланом и носещи генетичните варианти за червена коса имали по-голям брой мутации в раковите кожни клетки, в сравнение с тези, които не носят тези гени, като само мутациите, свързани със слънцето били с 42% повече.

Докато предишни проучвания са показвали, че вероятността от развитие на меланом е свързана с броя копия на червенокосия ген, които човекът носи, то новото изследване предизвиква объркване.

„Не разбираме защо хората с две копия на MC1R варианта са по-склонни да развият меланом, в сравнение с носителите на едно копие, защото нашите [нови] данни предполагат, че при двете групи се натрупват мутации с еднаква честота” – казва Тим Бишъп, съавтор на проучването от Университета на Лийдс.

Той казва, че откритията имат важно значение. Докато червенокосите вероятно вече избягват слънчевите лъчи, тези, които носят само едно копие на гена, може и да не осъзнават, че също са в опасност.

Адамс е съгласен с това. „Мисля, че това изследване носи здравно послание до широката общественост – голяма част от населението трябва да внимава със слънцето” – казва той.

the-star-sunДоктор Джули Шарп от Cancer Research UK, които са съфинансирали проучването, казва: „Това важно изследване обяснява защо червенокосите хора трябва толкова много да внимават и да се предпазват от слънцето. Освен това, то подчертава, че не само те трябва да избягват прекомерното стоене на силно слънце. При хората, които по-скоро изгарят, отколкото придобиват тен или имат светла кожа, коса и очи, или имат лунички или бенки – рискът също е повишен.

За всички нас най-добрият начин да защитим кожата си, когато слънцето е силно, е да прекарваме времето между 11 ч. сутрин и 15 ч. следобед на сянка и да носим тениска, шапка и слънчеви очила. А местата, които не можем да покрием, трябва да мажем често и обилно със слънцезащитен крем с SPF фактор поне 15.”


Европейска нощ на учените 2022 г.: