Френски архитект смята, че Голямата пирамида в Гиза има две камери

Френски архитект твърди, че 4 500 годишната Голяма пирамида в Гиза може да има две камери, пълни с погребална мебелировка.

Става дума за Жан-Пиер Худен, който провежда медийна кампания за започване на ново проучване на метода, по който е била построена пирамидата и на когото Египет отхвърли молбата преди три години.

Според АФП, Худен сега се доверява на 3D симулация на пирамидата, създадена от американския египтолог, Боб Брайър, която показва две тайни камери в центъра на сградата.

Помещенията би трябвало да са мебелирани и пълни с предмети и храни, необходими за задгробния живот на фараона Хуфу, известен още и с гръцкия вариант на името – Хеопс.

„Убеден съм, има предверия в тази пирамида. Това, което искам, е да ги открия!“, казва Худен.


РЕКЛАМА:

***

През март 2007 г. Худен лансира хипотезата, че Голямата пирамида е била построена отвътре-навън, като е била използвана вътрешна спирална рампа, а не – външна рампа, както се смята традиционно.

Той призовава Египет да даде възможност за съвместна експедиция на експерти по египетски антики и френски инженери, които да използват инфрачервена светлина, радари и други други не-инвазивни методи, за да може той да провери истинността на теорията си.

Отделът по египетска древност в страната игнорира неговата теория. Канадски екип от университета Лавал в Квебек ще иска разрешение да извърши през тази година термовизионно сканиране на пирамидата, за да провери новата теория.

Худен казва, че идеята му хрумнала, когато сравнявал пирамидите на владетелите (баща и син) Снефру и Хеопс. Понеже в пирамидата на Снефру има преддверия, французинът смята, че дизайнът на Хеопсовата пирамида повтаря дизайна на пирамидата на баща му.

Французинът предполага, че входа към камерата на владетеля трябва да се търси на северната страна на пирамидата, откъдето, предполага той, са излязли строителите й след нейното завършване.

Неделин Бояджиев
По материали от:
http://www.redorbit.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: