Франция планира да затвори всичките си въглищни електроцентрали до 2023 г.

hollande
Френският президент Оланд говори на срещата на ООН по климатичните промени. Credit: COP22 Twitter

Тонът на годишната среща на ООН по климатичните промени, която тази година се проведе в Маракеш, Мароко, изглежда е такъв на противопоставяне – както на избирането на Тръмп, така и на въглищата.

Един от основните говорители – президентът на Франция Оланд, се изправи пред делегатите, за да обяви, че републиката ще затвори всички свои въглищни електроцентрали не по-късно от 2023 г. В същото време той похвали Обама и укори Тръмп, за което получи одобрението на публиката.

„Ролята на Барак Обама бе от решаващо значение за постигане на споразумението от Париж“, каза той, добавяйки, че то е „неотменимо“. Оланд отбеляза, че според първия по рода си пакт „ние се нуждаем от неутрализиране на въглерода до 2050 г.“, и що се отнася до Франция, въглищата няма да формират част от енергийния ѝ микс до 6-7 години.

Това е добра новина, която идва заедно с множество обнадеждаващи изявления от други нации. Със или без помощта на Америка всички други страни, подписали климатичния пакт, ще се придържат към своите обещания. Германия се надява да намали емисиите си на парникови газове с до 95% до 2050 г., а Великобритания се очаква да затвори всичките си въглищни електроцентрали до 2025.

Франция вече е световен лидер що се отнася до енергиен микс с ниско равнище на въглерод. След като направи сериозни инвестиции в ядрената енергетика преди няколко десетилетия, сега страната получава повече от 75 процента от електроенергията си от чудото на ядрения разпад. Всъщност тя произвежда толкова много енергия, че изнася голяма част от нея за съседните си страни за годишен приход от 3,2 милиарда долара.


РЕКЛАМА:

***

Не се заблуждавайте – Тръмп и неговият гибелен легион са много реална заплаха за околната среда. Освен че отричат това, че климатичните промени действително съществуват, те са и доста големи фенове на въглищата.

Изгарянето на въглища е изключително вредно не само за околната среда, но и за нашето здраве и климата. Всъщност, нищо не произвежда повече въглероден диоксид и токсични частици на грам от изгарянето на въглища. То е буквално най-лошото.

За щастие, глобалното използване на въглища намалява доста бързо поради различни причини, включително и факта, че енергията от възобновяеми източници става все по-евтина и по-широко използвана, както и че вредата от въглищата за света се превръща в твърде голямо бреме, както от икономическа, така и от екологична гледна точка.

Развиващите се страни като Индия все още се възползват от това колко евтини са въглищата, но не след дълго голяма част от света ще разбере, че чистата енергия е бъдещето. Франция в това отношение, независимо какво ще се случи в рамките на предстоящия мандат на Тръмп, е кадър от бъдещето, където въглищата са оставени в недрата на земята, където им е мястото.

Превод: Цветелина Христова

Източник: IFLS


Европейска нощ на учените 2022 г.: