Фондация „Америка за България“ ще дари 2 милиона лева за обновяване на училищни кабинети

067 (2).JPG
МГ Варна.jpg
Търговище.JPG

През последните 6 години фондацията модернизира кабинети по биология, физика, химия,  информатика, предприемачество и езиково обучение в 45 държавни и общински училища

 Фондация „Америка за България“ започва да набира проекти за модернизиране на учебната среда  в държавните и общински училища в България. Инициативата е част от конкурса  “Училища на бъдещето”, по който през последните 6 години финансиране са получили 45 училища от цялата страна. Тази година фондацията ще дари общо 2 милиона лева за създаване на училищни кабинети по природо-математически  науки, технологии и езиково обучение.

Условията за участие ще бъдат публикувани на интернет страницата на Фондация “Америка за България” на 5 ноември. Документи могат да се подават до 5 януари 2016 г. Фондация „Америка за България“ ще разгледа внимателно всички проекти и ще покани най-добрите да защитят идеите си пред конкурсната комисия. Избраните училища ще бъдат обявени до края на месец април 2016г. Максималният размер на финансовата  помощ за едно училище е 200 000 лева. Първото издание на на конкурса през 2013 година привлечеогромен интерес, като  в него участваха над 200 училища.

Над 30 000 български ученици вече имат достъп до нови лаборатории по химия, физика и биология, развиват предприемаческите си умения и използват най-модерни технологии в кабинетите по информатика и езиково обучение благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“. През последните 6 години програмата „Училища на бъдещето“  обхвана 45 български училища. Фондацията осигури  финансиране от над                                  3.5 милиона долара, а самите училища привлякоха допълнително още 1 милион лева.

„Стремим се да създадем стимул на учениците да преследват кариери в математиката, компютърните технологии и природните науки. Надяваме се все повече деца да се интересуват от математика и точни науки. По този начин България ще може да развива икономически сектори с висока добавена стойност и да осигури така необходимите кадри  на технологичните индустрии“, заяви Наталия Митева, програмен директор „Образование и библиотеки“, Фондация „Америка за България“.


РЕКЛАМА:

***

Конкурсът “Училища на бъдещето” е само една от инициативите, с които Фондация “Америка за България” стимулира интереса на българските деца към природо-математическите науки и изучаването на английски език. Всяка година фондацията организира обучения и обмяна на опит в САЩ за 30 талантливи и амбициозни български учители и училищни директори. Вече повече от 5 години тя осигурява подготовката и участието на националните отбори по природни науки в най-престижните международни олимпиади и състезания. Фондацията подкрепя и програмата “Космически предизвикателства”, в рамките на която български младежи участват в лекции, дискусии и практически сесии, водени от експерти от НАСА и Европейската космическа агенция.

За Фондация “Америка за България”: Фондация „Америка за България” е основана през 2009 година, за да подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на демократични институции в България. Тя подкрепя инициативи в шест основни области: образование и библиотеки, гражданско общество и демократични институции, изкуство и култура, земеделие, социална сфера, културно наследство и туризъм. От създаването си досега Фондация „Америка за България“ е финансирала над 600 проекта на обща стойност повече от 170 милиона долара. През последните 6 години фондацията е работила в партньорство с български държавни и общински институции, неправителствени организации, обществени и частни медии, социални предприемачи и изследователи, университети, училища, библиотеки, читалища, кина, театри, опери, симфонични оркестри, музеи и галерии в над 200 градове и села из цяла България.


Европейска нощ на учените 2022 г.: