Феята на зъбите в бъдещето – дали вместо пари ще оставя нов зъб?

Автор: д-р Марианна Атанасова

posterior_scaler_on_teeth

На повечето хора генетично е заложено да имат 20 временни и 32 постоянни зъба, които се развиват още по време на ембрионалното развитие и чрез изключително сложни и точни механизми поникват с определена форма, на определено място, в определен ред. За жалост нито един зъб не е застрахован, че ще остане в устата ни, поради най-разнообразни причини – обширен кариес, неизлечим периодонтит, пародонтит, злополука или нападение. Загубата на зъб е както психичен шок, така и физиологичен, но какви са възможностите ни за възстановяването на тази загуба в момента?

Поставянето на имплант е най-доброто решение на този етап, разбира се ако е възможно в конкретния случай, но колко би било хубаво, ако може просто да ни израсне нов зъб на мястото на стария? Дали това е възможно, как би могло да се постигне и с какви проблеми се сблъскват учените, ще разгледаме в следващите редове.

Прочетете целия материал в третия брой на новото списание „Българска наука и медицина“: http://medicina.nauka.bg/category/broij3


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: