Феноменът „прародител“ при птиците

Така наречения феномен „прародител“ досега беше известен само при делфините и човека. Става въпрос за помощта, която оказват възрастни индивиди в отглеждането на поколението на своите деца, т.е. това са прародителите, които помагат на своите внуци. Тези „прародители“ обикновено не се размножават вече.

Екип от учени от Университета на Източна Англия (University of East Anglia) след над 20-годишни изследвания описа този феномен и при сейшелските птички Acrocephalus sechellensis, които се срещат само на един малък остров (Cousin Island).

През 1959 г. на острова е имало само една популация от 26 птици! Днес тази птичка се смята за спасена, тъй като нейната популация наброява над 3000 птици.

Феноменът „прародител“ има еволюционно значение, защото данните за него прибавят нова страница в знанията ни за кооперативното размножаване. Възрастните индивиди проявяват алтруизъм, помагайки на по-младите да отгледат свое поколение. Случаят с Acrocephalus sechellensis обаче не е стандартно коопериране при размножаването, което се среща иначе и при много бозайници и риби. Тук „помощници“ са не поотраснали „деца“ или други птици от популацията, а „бабите“ и „дядовците“, които не винаги са останали без партньор.


РЕКЛАМА:

***

Учените все пак изяснили, че тук не става въпрос за добра воля, а за изменение на социалния статус. Когато по-възрастна птица бива изместена от по-млада от доминиращата позиция, то тя може да напусне колонията или да остане в нея и да помага. Най-често възрастната доминираща женска е измествана от дъщеря си и оставайки в същата група, но с по-нисък ранг, помага в изхранването на своите внуци.

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: