Фейсбук работи върху технология, с която да пишем чрез ума си и да „чуваме с кожата си“

Credit: Facebook
Credit: Facebook

Това въобще не е зловещо…

Фейсбук иска да позволи да пишем с мислите си и да „чуваме с кожата си“.

Социалната мрежа разработва мозъчно-компютърен интерфейс технология, която „един ден ще позволи да комуникираме, като използваме единствено мисълта си“, според изпълнителния директор Марк Зукърбърг.

Проектът е част от Лабораторията за потребителски хардуер на Фейсбук, позната като Building 8, според Business Insider, който съобщава пръв през януари.

Малко беше публично разкривано за Building 8 до сряда, когато Фейсбук изнесе тайните на първите два проекта на отдела на годишна конференция за разработчици в Сан Хосе.


РЕКЛАМА:

***

Ръководителят на Building 8 Regina Dugan разкри, че екипът ѝ от 60 учени разработва неинвазивна система, способна да изписва 100 думи в минута, като използва само мозъчни вълни. Още по-футуристичен проект възнамерява да предаде говоримия език чрез човешката кожа.

Крайната цел е да можем да мислим на мандарин и да чувстваме на испански, според Dugan, която се присъединила към Фейсбук миналата година чрез разширеното отделение за проекти на Гугъл.

Мълчалив интерфейс

Проектите все още са много далеч от превръщането им в действителни продукти, но компанията вярва, че те накрая ще станат такива.

„Накрая искаме да го превърнем в годна технология, която може да бъде произвеждана в мащаб“, казва Зукърбърг в блог пост в сряда.

Dugan, в свой блог пост, описала двата проекта като „мълчалив интерфейс“, за които тя казва, че предлагат удобството на говоренето със собствения глас, но запазват уединението на изпращането на текстово съобщение.

Ето го пълното съобщение на Фейсбук за налудничавата технология, върху която работи Building 8:

Проект: Писане с мозъка

(…) Ние сме подели отчетливо различен, неинванзивен и дълбоко научен подход за създаването на мозъчно-компютърен интерфейс за превръщане на речта в текст. Мълчалив интерфейс със скоростта и съобразителността на езика, но с уединението на текстово съобщение.

Имаме за цел да създадем система, способна да изписва 100 думи в минута, директно от речевия център в мозъка – това е пет пъти по-бързо, отколкото можеш да изпишеш на смартфона си днес.

Това не е за декодиране на случайни мисли. Това е за декодиране на мисли, които вече сте решили да споделите, като ги изпратите до речевия център в мозъка. Мислете го по този начин: Правите много снимки и решавате да споделите само някои от тях. По подобен начин имате много мисли и избирате да споделите само част от тях.

Ние ще направим тези неинвазивни сензори, които могат да бъдат изпратени в мащаб.

Ще имаме нужда от нови неинвазивни сензори, които могат да измерват мозъчната активност стотици пъти в секунда от локации, точни до милиметри и без сигнални изкривявания. Днес няма неинвазивен метод за изобразяване, който може да го стори.

Оптичното изображение е единствената неинвазивна техника, способна да осигури едновременно пространствената и времевата разделителна способност, от която се нуждаем. (…)

Преди шест месеца този проект беше просто идея.

Днес имаме екип от 60 учени, инженери и системни интегратори от Калифорнийския университет в Сан Франциско, Калифорнийския университет в Бъркли, Медицинското училище „Джонс Хопкинс“, от Приложната лаборатория по физика на Университет „Джонс Хопкинс“ и Медицинското училище на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, специализирани в методите за машинно обучение за декодиране на реч и език, в оптичните неврологични системи, които повишават границите на пространствената разделителна способност и в най-напредналите невронни протези в света.

Проект: Чуване с кожата

Вторият ни проект е насочен към това да позволи чуването с кожата. Разработваме хардуер и софтуер, необходими да доставят езика през кожата. Кожата е мрежа от нерви с площ 2 кв.м., която предава съобщения на мозъка.

Брайловата азбука, създадена във Франция през 19 век, е доказала, че малки подутинки на повърхността могат да бъдат интерпретирани в мозъка като думи.

Знаем от метода „Тадома“, развит в началото на 20 век на базата на опита на Хелън Келър, че деца, които са еднвременно слепи и глухи, могат да се научат и да комуникират чрез леки промени в налягането, създадени от въздушни всмуквания и вибрации, почувствани чрез ръцете, поставени върху гърлото и челюстта на човек.

От 50-те години до днес, общото между всички тези техники е способността на мозъка да реконструира език от компоненти.

Ушният охлюв (кохлеата) възприема звук и го разделя на честотни компоненти, които се отпращат в мозъка. Ние можем да правим същото като него, но вместо това да изпращаме получената информация чрез кожата.

С тази технология способността да се учи език и лексика са само началото на това, което можем да „чуем“ с кожата си.

Превод: Никол Николова

Източник: Science Alert


Европейска нощ на учените 2022 г.: