Еволюцията на птичия мозък от тиранозавъра до гарвана – от брой 133

Международен екип от еволюционни биолози и палеонтолози реконструира еволюцията на мозъка на птиците, използвайки масивен набор от данни за мозъчните обеми на динозаври, изчезнали птици като археоптерикс и гигантска гагарка, както и на съвременни птици.

Изследването, публикувано онлайн в списание Current Biology, разкрива, че преди масовото измиране в края на периода Креда, птиците и не-птичите динозаври са имали относително сходни размери на мозъка. След измирането, съотношението в обемите между мозъка и тялото се измества драматично, докато различните видове птици заемат отново екологичното пространство, освободено от изчезналите видове.

„Една от големите изненади беше, че подборът за малък размер на тялото се оказва основен фактор в еволюцията на птиците с голям мозък“, казва д-р Даниел Ксепка, уредник в музея Брус и водещ автор на изследването. „Много успешни семейства птици са развили пропорционално големи мозъци чрез свиване до по-малки размери на тялото, докато размерите на мозъка им са били близки до тези на техните по-едри предци.“

За да разберат как се променят мозъците на птиците, екип от 37 учени използват данни от компютърна томография, за да създадат ендокасти (модели на мозъка въз основа на формата на черепната кухина) на стотици птици и динозаври, които после комбинират с голяма вече съществуваща база данни на мозъчни измервания на съвременни птици. След това те анализират алометрията мозък-тяло: начина, по който размерът на мозъка се съотнася към размера на тялото.


РЕКЛАМА:

***

 

Цялата статия можете да прочетете в новия брой 133 на списанието. Изтеглете броя с абонамент за 2,50 лв. на месец. ВИЖ ПОВЕЧЕ ТУК >>

Абонаментът за списанието помага за развитието на целия проект, като получавате в рамките на една година над 11 броя и достъп до уникално съдържание, което е достъпно само за тези от вас, които са се абонирали: научете повече тук.  

 

 

Източник: sciencedaily.com
Превод: Радослав Тодоров


Европейска нощ на учените 2022 г.: