Енея Георгиева, 19 г.: Как се виждам в света на науката и технологиите

Автор: Енея Георгиева, 19 г., Монтана, участник в конкурса Refresh Girls, Европейска нощ на учените 2019

Живея в динамично време, когато промяната във всички аспекти на действителността е ежедневие. Но живея в свят, който още не може да се отърси от непоклатимите стереотипи, сковаващи мисленето и присъщи само за миналото. Първата рамка, която ни се налага, е още при раждането. Момиченцата се повиват в розово, момченцата – в синьо. За първите има кукли, за вторите – роботи и кубчета за строене. Малките деца вдъхват живот на всичко. Може да си харесват герой от филмче или приказка и моментално той се превръща в тяхната детска мечта. Малчуганите са лишени от тревогите на възрастните и вярват в осъществяването на всяка своя приумица. Доказателство са данните от проучване на списание „Forbes”. Според тях най-често срещаната мечта сред американчетата е да станат космонавти. Тя не е невъзможна, но нейната масовост е по-впечатляваща. Бъдещите девойки не правят изключение. Те копнеят да се превърнат в принцесите от любимото Дисни филмче.

Моята детска мечта не намира място в тези шаблони. Тя се роди в един дъждовен есенен ден и нейното пламъче гори и до днес.

Това събитие е оставило отпечатък върху съзнанието ми и е определящо за изграждането ми като личност. Спомням си всичко – шумоленето на вятъра, окапалите листа, които той залепяше за прозореца, а после си ги взимаше обратно. Стоях близо до него, опитвах се да разбера какво става в далечината, но безуспешно – навън беше тъмно и виждах само собственото си отражение. Любопитните ми детски очи и нервното поведение, провокирано от липсата на отговор, бяха накарали майка ми да остави това, с което се занимаваше, и да дойде, за да разбере какво става.

  • Защо не виждам двора? – попитах с недоумение.
  • Защото стаята е светла, а навън е тъмно.

Казвайки тези думи, тя изгаси лампата и след няколко секунди очите ми свикнаха с промяната. Видях дървената ограда, лехата с цветя и дори къщата на съседите. Имах страх от тъмното и бързо след оглеждането поисках отново да бъде светло в стаята. Погледнах към вече работещата крушка и си помислих, че в нея има нещо магическо и трябва много да се радвам, че я имаме, най-малкото защото ме спасяваше от тъмното. Исках и аз да създам нещо, което да бъде полезно. Интересът ми се увеличи двойно, когато баба ми разказа за лампата с нажежаема жичка и за нейния създател – Томас Едисън.


РЕКЛАМА:

***

Не спирам да се възхищавам на американеца. Откритието му жъне голям успех заради иновативността и удобството, което дава на света. Трябва да бъда честна и да призная, че без електричеството Едисън нямаше да успее да използва научния си потенциал. Прекарах цялото лято между четвърти и пети клас в търсене на повече информация за учените допринесли за откритието. Така попаднах на имената на Хенри Кавендиш, Майкъл Фарадей, Андре-Мари Ампер, Густав Кирхоф, Джеймс Кларк Максуел, Хайнрих Херц, Алберт Абрахам Майкелсън, Робърт Миликан и Георг Ом. Беше ми изключително неприятно, че не открих сред тях нито едно на жена.

В миналото се е смятало за напълно нормално животът на нежния пол да преминава единствено и само в грижи за дома. Днес дамите имаме свободата да се развиваме, да учим и да правим открития наравно с мъжете. Явленията, които са резултат от движението или натрупването на електрически заряди, все още представляват интерес за мен. Въпреки това има нещо, което много повече вълнува съзнанието ми – енергетиката.

Енергийният сектор се развива с бързи темпове, благодарение на високия бюджет, с който разполага. Научни екипи от цял свят всяка година откриват иновации в областта. Виждам себе си като част от такъв екип, защото искам да бъда полезна на хората чрез моя принос в областта на науката и технологиите. Мечтая един ден мой проект да събуди интереса на някое малко момиченце, както лампата на Едисън събуди моя.

Обичам да прекарвам свободното си време в четене на новини за енергетика. През 2017 г. следях действията на китайската компания Terra Power, която привлече медийния интерес с реактор с бягаща вълна. При него вepижнaтa peaĸция нe пpoтичa в цялaтa зoнa нa peaĸтopa, a e oгpaничeнa в cpaвнитeлнo мaлъĸ yчacтъĸ, ĸoйтo c тeчeниe нa вpeмeтo ce пpeмecтвa в зoнaтa. Тази иновация ме спечели, защото превръща дългитe пpoцeдypи зa cпeциaлнoтo oбoгaтявaнe нa ядpeнoтo гopивo в отживелица – с едно зареждане с комплект гориво може да работи до 60 години и може да изгаря практически всички видове ядрени отпадъци, получени от други типове реактори. Това информира д-р Десислава Кирилова, ръководител група „Ресурс на основното оборудване“ в АЕЦ „Козлодуй“. Нормално е, че не само аз бих работила съвместно с китайското предприятие в този проект. То се радва на финансовата помощ на един от големите акционери – Microsoft.

Нямам търпение да видя света на науката и технологиите след 10 години. Дали и аз ще бъда част от него? Дали атомно-водородната енергия, чийто основен инициатор са автомобилните гиганти, ще бъде факт? Водородът има много предимства като гориво за превозните средства и автомобилната индустрия активно участва в използването му. Не познавам човек, който би отказал да се повози в такава кола. Водородът притежава висока ефективност и има характеристики на чисто гориво, затова очаквам в бъдеще да се овладее от енергетиката.

Може съдбата ми да ме превърне в част от екипа, разработващ квантовия ядрен реактор. Основното при него е, че горивото е течен цирконий с електронен лъч и вследствие на структурно-фазови процеси в ядрата му се освобождава енергия. Поради прости физични процеси се получава евтина енергия. Не се използват радиоактивни елементи и няма радиоактивни отпадъци.

Според Жан-Пол Понслет, генерален директор на Асоциацията на европейската ядрена индустрия ФОРАТОМ, 20% от световната енергия до 2050 г. ще бъде произвеждана от АЕЦ. Днес този дял е 15%. Щастлива съм, че успях да науча за ядрената енергетика от специалисти в тази област на място в АЕЦ „Козлодуй“. Участвах в годишната средношколска конференция и дори успях да спечеля първо място за защитата на казус. Възможно е прогнозата на Понслет да се окаже скептична и процентът да бъде значително по-голям. Сигурна съм, че ядрената енергетика ще продължи да се развива. Увеличава се и необходимостта от учени, които да създават иновациите в сектора. Ще направя всичко възможно, за да бъда достоен кандидат за поста. В рамките на десетилетие се очаква завършването на проекти от световно значение, които ще поставят нова ера в производството на енергия.

Ядрената енергетика няма алтернатива сред другите източници на енергия, затова ако трябва да избирам в кой клон на енергетиката искам да се занимавам, ще избера нея. Това мое решение е следствие от убеждението ми, че трябва да дам най-доброто от себе си, за да допринеса за развитието на обществото. Науката ми дава възможността да разгърна потенциала си, да превърна мечтите си в цели и да ги постигна. Вярвам, че технологиите са източник на вдъхновение и чрез тях интересът на много хора по света ще бъде провокиран.


Европейска нощ на учените 2022 г.: