Емоционалният стрес при тийнейджърите е свързан с безработицата им в бъдеще

Емоционалните проблеми при подрастващите са важен рисков фактор за безработицата им в бъдеще, независимо от социално-икономическия им произход, според нов доклад на академици от Университета на Стърлинг.

Проучването, което изследва моделите на заетост сред повече от 7 000 американци, за период от 12 години, открило ясно доказателство, че стресираните младежи – тези, които са склонни да се чувстват нервни или депресирани, вместо спокойни и щастливи – в последствие трудно намирали работа в първите години от зрелостта си.
Тийнейджърите, които били под силен стрес между 16-тата и 20-тата си година, били с 32% по-застрашени от безработица и било с 26% по-вероятно да останат безработни и в началото на зрелостта си. Тенденциите се запазвали същите, дори когато били сравнявани стресирани и спокойни братя и сестри, които са отгледани при еднакви условия.

Изследването разкрило и факта, че негативният ефект на психологическия стрес върху професионалната реализация бил още по-силно изявен в периода на Голямата рецесия между 2007 и 2009.

Чрез лечение на менталните проблеми в ранна възраст, могат да бъдат постигнати икономически изгоди и учените призовават за инвестиции в тази насока.
Изследването е проведено от Mark Egan от Behavioural Science Centre към Университета на Стърлинг, доктор Michael Daly и професор Liam Delaney. Те са използвали данни за над 7 000 американци, взети от National Longitudinal Study of Youth 1997, като изследваните хора са родени между 1980 и 1984.


РЕКЛАМА:

***

Превод: Росица Ташкова
Източник: http://www.psypost.org


Европейска нощ на учените 2022 г.: