Електронните цигари струват по-скъпо на пушача от обикновените

Тъй като електронните цигари не са обект на акцизи и данъци, обикновено те се смятат за по-евтини от традиционните цигари. Ново изследване разбива тази погрешна представа.

Изследването е проведено от Американското раково общество в сътрудничество с Училището по обществено здраве към Университета на Мичиган. То включва сравнение между цената на електронните цигари и тази на обикновените тютюневи цигари в 45 страни. С изключение на една от тях, във всички други цената на електронните цигари е по-висока. Въпреки че те обикновено се посочват като достъпна алтернатива, която може да помогне на пушачите да спрат цигарите, проучването повдига въпроса дали течният никотин наистина е толкова евтин, колкото се твърди.

Проведен е сравнителен анализ на началната цена на обикновените цигари, спрямо два вида електронни цигари, достъпни в търговската мрежа – електронни цигари за еднократна употреба и зареждащи се. Изследователите открили, че цената на цигарите за еднократна употреба е почти двойна на цената на еквивалентно количество обикновени цигари (съответно 5,00 и 8,50 долара). Въпреки че течният никотин, използван за зареждане на цигарите може да е с около 2 долара по-евтин, човек трябва да заплати 20 долара, за да си купи зареждащ се патрон – което, в крайна сметка, повишава началната цена на този тип цигари, спрямо обикновените.

Сред страните, които са част от това проучване, Великобритания е единствената държава, която прави изключение и цените на двата типа цигари са сходни (един пакет струва около 14 долара). Изследователите не са сигурни дали изравняването на цените е пътят напред, но са напълно съгласни, че повишаването на цените на цигарите, чрез акцизи е начинът да откажат хората от пушенето.


РЕКЛАМА:

***

Превод: Росица Ташкова
Източник: http://sciencenewsjournal.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: