Екологичният научно-образователен център при Зоопарк – София

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Автори: Катерина Зарева – Симеонова и Христина Тодорова – Филипова

Екологичният научно-образователен център към Зоологическа градина – София е едно уникално по рода си място, което от 1998 г. насам не спира да привлича, обучава и вдъхновява млади природолюбители, както и да възпитава посетителите в респект към животните и природата.

Създаден е по идея на Диана Златанова, която в момента е доцент към БФ на СУ „Св. Климент Охридски“, през 1998 г., след като тя е била на обучение в прочутия зоопарк на Джералд Даръл на о-в Джърси. През 2000 г. е завършена и реконструкцията на бившето Централно кафене на Зоопарка, което е превърнато в едноетажна сграда с лекционна и прожекционна зала, ограждения за животни и сервизно помещение. Оттогава центърът набира все по-голяма популярност. Екипът му от еколози и биолози създава разнообразни учебни програми и материали с цел осъществяване на екологично образование в зоопаркови условия. В сградата се отглеждат различни интересни видове животни, които са подходящи за образователните дейности на центъра. Едни от най-привлекателните са папагалите от видовете жълтобуза амазона и малко жълтокачулато какаду, един женски сервал, двойка тукани от вида зелен аракари, виетнамско мини прасе, мексикански амбистоми, йеменски хамелеон, зелена игуана, австралийска дървесна жаба и др.

Жълтобузата амазона Рикарда по време на къпане. Снимка: Катерина Зарева - Симеонова
Жълтобузата амазона Рикарда по време на къпане. Снимка: Катерина Зарева – Симеонова

Една от най-популярните и търсени програми на Екологичния център е Лятното зооучилище. То се провежда през лятната ваканция и е за деца от 7 до 14 години. През юни обучението е за деца от 7 до 10 години, а през юли – от 11 до 14. Всяка група се състои от 20 деца и има занимания в рамките на 5 дни (от понеделник до петък).

Екологични игри и занимания.
Екологични игри и занимания.
Екологични игри и занимания.
Екологични игри и занимания.
Екологични игри и занимания.
Екологични игри и занимания.

Програмите за Лятното зооучилище за двете възрастови групи са създадени от екипа на центъра и към тях има разработени печатни учебни материали. Те са уникални по съдържание и могат да се прилагат само в условията на Софийския зоопарк. Създадени са на базата на опита и разработки на подобни образователни центрове в зоопаркове в цял свят, като се основават на нестандартни и забавни методи за поднасяне на информацията – включени са много екологични игри, възможности за творческа изява, тематични разходки из зоопарка и други индивидуални и групови дейности. Неотменна част от учебната програма са контактът и грижите за животните на центъра, които винаги се приемат с голям възторг от децата.


РЕКЛАМА:

***

Малките гледачи подготвят храната за животните.
Малките гледачи подготвят храната за животните.

Всеки ден от обучителната програма е посветен на различна тема – от отглеждането на животни до рекордите в животински свят, изкуството, изследователския дух и опазването на биоразнообразието.

Зоопаркови дизайнери в действие – изграждане на макети на зоопаркови заграждения със средово обогатяване от природни материали.
Зоопаркови дизайнери в действие – изграждане на макети на зоопаркови заграждения със средово обогатяване от природни материали.

През учебната година – от октомври до май, в неделните дни Екологичният център радва своите посетители с една друга инициатива – Зооклуб “Ной”. Той е създаден през 2000 година като продължение на традицията на кръжока „Млад зоолог“, който съществува до 1987 г. Целта на зооклуба е да привлече ученици и студенти, които имат засилен интерес към зоологията, биологията и към дейността на Зоопарка. Дейностите на клуба включват лекции на екологични и природозащитни теми, изнасяни от членовете на екипа на центъра или от външни лектори, изследователи и биолози. Приятели на клуба са Българското дружество за защита на птиците, WWF България, Сдружение за дива природа Балкани, Групата за изследване и защита на прилепите, клуб „Скорец“ към Биологическия факултет на СУ, научни организации, български учени и изследователи.

Леопардов гекон (Eublepharis macularius). Снимка: Дарина Ташкова
Леопардов гекон (Eublepharis macularius). Снимка: Дарина Ташкова

Освен интересните мултимедийни презентации, членовете на клуба имат и практически занятия, като създаване на средово обогатяване за животни от зоопарка, грижи за животните от Екологичния център, изработване на хранилки и гнездилки за дивите птици, етологични наблюдения и др. Всяка година през декември клубът традиционно организира Коледно тържество в сградата на Екологичния център с кулинарен конкурс, награди и много празнично настроение.

И още:

По предварителна заявката от учителите в делничните дни по време на учебната година екологичният център работи с организирани групи деца от детски градини и училища (до 30 деца) като предлага презентации на различни теми, свързани с животните, екологията и зоопарка в сградата на центъра, както и екологични игри в и около сградата.

Австралийска дървесна жаба (Litoria caerulea). 
Австралийска дървесна жаба (Litoria caerulea).

Няколко пъти годишно Екологичният център организира информационни кампании, свързани с различни видове животни, като например Денят на птиците (1-ви април), Денят на носорога (22-ри септември) и други. Тези кампании са насочени към посетителите с цел повишаване на техните познания за дивия свят и изграждане на природозащитно самосъзнание, като обикновено са съчетани и с арт-работилнички за най-малките.

Други дейности на Екологичния център са създаването на информационните материали за Зоопарка – информационни табели за видовете, образователни табла и др.; съдействие за провеждането на научни изследвания на национално и международно ниво, оказване на помощ на ученици и студенти в техните научни разработки (реферати, дипломни работи и др.), както и осъществяване на доброволческа програма, работа по проекти, свързани с образованието, научната и природозащитна дейност на Зоопарка.

Чрез дейностите на Екологичния център Зоологическа градина – София се стреми да изпълнява основните функции на съвременния зоопарк – образователна, научна и природозащитна. Повече за Софийския зоопарк и дейностите на Екологичния научно-образователен център може да научите на официалния сайт на зоопарка:

www.zoosofia.eu