Биология Видео Здраве Интервю 

Екатерина Куртева – университетска МБАЛ “Св. Иван Рилски“, гр.София

Екатерина Куртева – университетска МБАЛ “Св. Иван Рилски“, гр.София

 

Аз съм доктор Екатерина Куртева и съм специализант и редовен докторант в университетска болница “Св.Иван Рилски“, София. Занимавам се в областта на автоимунитета. Нашата лаборатория е едно от водещите звена в България в тази област. Работим основно с пациенти със системни автоимунни заболявания.

Моята дисертация е насочена към едно рядко, но тежко инвалидизиращо заболяване – прогресивната системна склероза и конкретно, това, което направихме в нашето настоящо проучване, е да изследваме една малка група пациенти с ревматоиден артрит и съответно, една малка група пациенти със системна склероза, които сравнихме.

Култивирахме изолирани периферни мононуклеарни клетки от тези пациенти със среда от мезенхимни стволови клетки, изолирани от мастна тъкан. Идеята беше да видим, как средите от менезхимните стволови клетки реагират с клетките на нашите пациенти. Получихме доста интересни резултати, които показа различия в начина, по който клетките реагират при пациентите с ревматоиден артрит и тези със системна склероза. Част от резултатите тепърва трябва да бъдат допълнително уточнени и да получим обяснение, защото имаме и някои резултати, които са парадоксални и не толкова лесно обясними.

Пациентите с прогресивна системна склероза към момента за съжаление не могат да се похвалят с успешна терапия, както е при останалите системни автоимунни ревматологични заболявания, т.е. заболяването има прогресиращ ход, който води обикновено до летален край, в рамките на до 10 години от началото на заболяването. Тепърва е необходимо да се потърсят и намерят съответно нови терапевтични възможности. Нашата идея беше да потърсим вариант с мезенхимни стволови клетки.

Как се финансира научната ви работа?

Научната ми работа се финансира основно с проектно финансиране към университета, като до момента експериментите, които сме правили, са финансирани благодарение на грант на млад изследовател – това са двата проекта, с които сме финансирани. Надяваме се за в бъдеще да имаме и възможност за  допълнително финансиране.

Какви са ви впечатленията от конгреса?

Конгресът е много добре организиран, лекциите са на много високо ниво и възможността за връзка с лекторите, което лично за мен беше много важно, е изключително добра. Имах възможност да разговарям с някои от доайените в областта, в която работя, и за мен лично това беше много вълнуващо. Освен това получих и информация за това, какво мога да направя за в бъдеще с клетки от моите пациенти, дадоха ми ценни насоки и съвети, как да продължа своите изследвания, така че съм изключително доволна.

 

 

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts