Една от най-малките електрически вериги

111207132920.jpg

 Eкип от учени са създали една от най-малките в света електрически вериги, която представлява два проводника раздалечени само от 150 атома или 15 нанометъра.

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/111207132920.jpgОткритието може да има значителен ефект върху скоростта и силата на най-малките бъдещите интегрални схеми във всичко от смарфони до компютри, телевизори и GPS системи.

 За пръв път се изучава как проводниците в електрическа верига си взаимодействат когато са толкова близо един до друг.  Учудващо,  учените открили че ефекта на единия проводник върху другия може да бъде както положителен така и отрицателен. Това означава, че ток течащ в единия проводник може да произведе електрически поток и в другия проводник, който може да е в същата или в противоположна посока. Това откритие, базирано на принципите на квантовата физика, подсказва че трябва да преразгледаме разбиранията си за това как дори и най-малките електрически вериги функционират в наномащаб.РЕКЛАМА:

***

 http://www.sciencedaily.com

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: