„Един гигантски скок за човечеството”

ПРЕДИ 40 ГОДИНИ: „ЕДИН ГИГАНТСКИ СКОК ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО”

 

Buzz Aldrin on the Moon

Бъз Олдрин на повърхността на Луната. Credit : NASA

 


РЕКЛАМА:

***

Юли 1969 г. Малко повече от осем години са минали от историческите полети на Гагарин и Алън Шепърд – първите космонавти в историята на човечеството. Някъде толкова време е минало и от великолепната реч на президента на САЩ – Кенеди, който поставя задача за НАСА – да изпрати човек на Луната и да го върне на Земята преди да мине десетилетието.

Минали са само седем месеца откакто НАСА е взела решение да изпрати хора в орбита около Луната на борда на кораба „Аполо 8”.

Сега, на сутринта на 16-ти юли 1969 г., астронавтите от „Аполо 11” – Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинз се намират на върха на мощната ракета „Сатурн 5” на Стартов Комплекс 39А на космически център Кенеди. Тристепенната ракета ще използва 7,5 милиона паунда тяга, за да изстреля астронавтите на път към Луната.

В 9:32 часа двигателите на ракетата се запалват. Дванадесет минути по-късно екипажът достига околоземна орбита. След една и половина обиколки, „Аполо 11” получава одобрение за транслунно вмъкване – с други думи – време е да се отправи към Луната. Три дни по-късно екипажът достига окололунна орбита. Още ден по-късно – и Армстронг и Олдрин влизат в лунния модул „Орел”, за да започнат заключителното спускане към повърхността на Луната. Колинз остава в командния модул на „Колумбия”.

Колинз по-късно си спомня, че „Орел” всъщност е „най-голямата измишльотина, която някога е виждал в небето”. Но тази измишльотина успява да докаже себестойността си.

Когато идва време за „Орел” да достигне лунната повърхност, Армстронг импровизира – той превключва на ръчно управление, за да отмине опасен регион, осеян с камъни. По време на последните секунди от спускането алармата на бордовия компютър започва да пищи!

Независимо от тягостното напрежение, екипажът успява да се справи и в 16:18 часа екипажът каца, само 30 секунди преди да свърши горивото. Армстронг се обажда по радиото. „Хюстън, база Спокойствие тук. „Орел” кацна успешно”. Последват бурни емоции на Земята, контролът на мисията празнува!

Армстронг по-късно ще си спомни, че кацането за него е било най-голямата тревога по време на полета. Той казва: „Непознатите неща бяха безкрайно много. Имаше хиляди неща, за които да се тревожиш.”

В 10:56 часа Армстронг е готов да слезе по стълбата. За пръв път човек се приготвя да стъпи на друг свят. Повече от половин милиард души гледат по телевизията, когато той стъпва и при първата си крачка изрича: „Това е една малка стъпка за един човек, но огромен скок за цялото човечество.”

Neil Armstrong

Нийл Армстронг на Луната. Credit : NASA

Олдрин се присъединява към него, а неговите думи са: „Величествена пустош.” Двамата прекарват на лунната повърхност в продължение на два часа и половина, събирайки проби и правейки снимки.

Армстронг и Олдрин оставят на Луната американски флаг, пач в чест на загиналия екипаж на „Аполо 1”, плоча на едно от крачетата на модула „Орел”. На плочата е записано: „Тук мъже от планетата Земя за пръв път стъпиха на Луната. Юли 1969 сл.н.е. Ние дойдохме с мир за цялото човечество.”

Crater floor - LRO

Снимка на дъното на кратер от „Лунър Риконисънс Орбитър“. Виждат се ясно дори отделни скали. Credit :
NASA/GSFC/Arizona State University

 

Армстронг и Олдрин излитат от Луната и се скачват с Колинз на борда на „Колумбия”. Последва път обратно към Земята и приводняване в близост до Хаваите на 24-ти юли. Заръката на Кенеди е изпълнена. Човек успешно е закаран на повърхността на Луната и безопасно е върнат на Земята. След последвалата пресконференция Армстронг казва, че „това е начало на нова ера”, а Колинз говори за бъдещи полети до Марс.

През следващите три години и половина десет астронавти последват пътя на Армстронг и Олдрин. Извършени са шест успешни кацания. Юджийн Сърнан, командир на последната мисия на „Аполо”, напуска Луната с думите: „Ние напускаме, тъй както дойдохме, и, по волята Божия, ние ще се завърнем с мир и надежда за цялото човечество.”

Днес, четиридесет години след това, ние смело предприемаме нови стъпки за завръщането на Луната. Първата реална космическа експедиция на НАСА до Луната след дългогодишно прекъсване бе изстреляна на 18 юни 2009. „Лунър Риконисънс Орбитър” ще прекара в орбита около Луната минимум една година, максимум пет, за да предприеме историческо картографиране на лунната повърхност с разделителна способност под един метър на пиксел. Снимките от „Лунър Риконисънс Орбитър” ще се използват за определяне на места, които да бъдат посетени от бъдещи пилотирани експедиции. Освен това „Лунър Риконисънс Орбитър” ще направи снимки на останките от пилотираните експедиции „Аполо” – при това съвсем скоро.

В рамките на следващото десетилетие човек ще се завърне на Луната. Този път, за да остане постоянно там, да основе база и да живее сред тази „величествена пустош”.

 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.: