Ебола вече не е заплаха

ebola

Епидемията от Ебола, която опустоши три западноафрикански страни през декември 2013, свърши.

Маргарет Чан, генерален директор на Световната здравна организация (WHO), заяви в Женева, че епидемията вече не е причина за безпокойство и не застрашава общественото здраве. Чан направи изявлението, посъветвана от аварийна комисия, свикана от WHO, за да се обсъди епидемията от Ебола. „Както отбелязаха експертите по време на срещата, капацитетът за реакция на Западна Африка е силен” – каза Чан. „В момента в трите държави са съсредоточени много голям брой експерти по Ебола.”

От над 130 дни не са открити нови инфекции от Ебола, свързани с първоначалната верига на предаване на заболяването. По дефиниция, предаването се счита за прекъснато в дадена държава, когато при последния случай на инфекция не се откриват вирусни частици при два последователни кръвни теста на пациента. Въпреки това са наблюдавани 12 „реинтродукции” на вируса, вероятно защото оцелелите мъже продължават да пренасят вируса чрез семенната си течност, дълго след като са се излекували. Последният случай е отчетен на 17 март в Гвинея. При останалите 11 случая предаването е било спряно веднага, чрез прилагане на традиционните мерки, както и употребата на една експериментална ваксина срещу Ебола, която е дала отлични резултати при клиничните изпитвания в Гвинея. “Могат да бъдат очаквани още подобни случаи” – казва Чан.

В допълнение към прекратяването на извънредната ситуация, WHO призова всички страни да премахнат търговските и туристически ограничения, засягащи Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.


РЕКЛАМА:

***

Превод: Росица Ташкова
Източник: http://www.sciencemag.org


Европейска нощ на учените 2022 г.: