Джон Роналд Руел Толкин

Джон Роналд Руел Толкин е роден на 3 Януари 1892 година в град Блумфонтейн в Южна Африка от родители англичани. Баща му Артър се преместил със семейството си там заради получено повишение в банката, в която работил в Англия.
През април 1895 година, Джон (който тогава наричали Роналд), майка му и брат му Хилъри се завръщат в Англия, а баща му остава там с идеята да се събере със семейството си когато времето разреши.
Но скоро след това, на 15 февруари същата година, Артър умира в резултат на сериозна кръвозагуба. Той страдал и от тежка форма на ревматизъм в продължение на много месеци. Така и повече не видял своето семейство. След смъртта му семейството се премества в Бирмингам.

През есента на 1899 Роналд подал молба да постъпи в училище ”Крал Едуард”, но бил приет едва следващата година. В този период майката и децата се местели няколко пъти. През 1902 майка му – Мейбъл била принудена да го премести заедно с брат му в училище ”Сент Филипс” с цел да спести малко пари. Скоро обаче Роналд показал добри резултати в учението и успял да спечели стипендия за училище ”Крал Едуард” и отново се върнал там през 1903.

На 14 ноември 1904, Мейбъл умира след 6 дневна диабетна кома. Роналд и брат му остават под опеката на отец Франсис Морган – свещеник в Бирмингамската оратория. В началото на 1908 година двете момчета се местят на Дъшес Роад 37, зад ораторията и Роналд започва първата си година в Оксфорд. На 17 Декември 1911 той получава и първата си награда в Еxeter college.

Толкин постъпва в Оксфорд за семетъра на 1911. Той получава стипендията от Еxeter college. Живял е в стаи в колежа, които вече не съществуват. На приземният етаж се намира магазинът за „Картини и плакати на Блекуел“, но стаите над него все още приемат студенти, като входът за тях сега е отворен на улицата отдясно – улица Търл. През втората си година в колежа, той полага основен за тогавашното английско образование изпит. След това, поради големите му интереси към езиците бива посъветван да запише английски през 1913.

През 1914 започва Първата световна война. Няколко години преди това се запознал с момиче на име Едит Брат. Те се харесали от пръв поглед и срещите им зачестили, но отец Франсис забелязал влечението им един към друг и провел сериозен разговор с Роналд, като го посъветвал първо да завърши образованието си и след това да мисли за женитба. Той решил да послуша съвета на отеца и си обещали с Едит да се срещнат когато завърши обучението си. Така и направили. През 1915 Толкин завършва Оксфорд със специалност Английски език и литература. На 22 март през 1916 те встъпват в брак. Веднага след това се записва за тренировките за офицери. Скоро след това се записва в Lancashire Fusiliers и заминава за Франция. При битката при Сом Толкин става свидетел на ужасите на войната – там загиват и двама от добрите му приятели. Когато се разболява от окопна треска, се връща в Англия до края на войната, в началото се лекува в болница, а когато оздравява е назначен в тренировъчен лагер.


РЕКЛАМА:

***

Когато нещата се успокояват, Толкин си намира работа в „Английски Оксфордски речник“. Той първо се премества на улица 50 St John’s в близост до мястото където е живял като студент. По късно той се премества на ъгъла на улица Алфред №1 (улица Пърсей в наше време). През 1917 година се родил първият син на Толкин, когато той работил в Оксфордското издание на Английски речник във Old Ashmolean Building на улица Броад. Сега тази сграда е музей на науката и историята.

През 1902 година се премества във факултета на Английският университет в Лийдс за период от 2 години. Тогава се ражда и първият му син. Той също се казвал Джон. Година след това се родил и вторият му син Майкъл. През 1921 Толкин започнал да преподава Английски език като учител в университета в Лийдс. Тогава семейството се премества в къща на Alfred Street, която се намира на ъгъла с улица St. Johns, близо до мястото където е живял преди това. Там живеят 3 години – 1919 – 1921. 3 години по-късно става професор и в същата година се рожда и третият му син Кристофър. През 1925 година писателя се мести в Оксфорд в качеството си на професор по Англо-саксонски, като преподавал в Pembroke College в продължение на следващите 24 години.

4 години след началото на престоя му в Оксфорд се ражда и дъщеря му Присила. Когато Толкин се премества в Оксфорд, той си купува къщата на улица 22 Northmoor Rd , където живее от 1925 до 1930 година. След няколко години започва писането на епичния цикъл от митове и легенди за Средната земя, известна днес като Силмарилион. Всъщност истината е, че Толкин почва да пише поеми, включени по-късно в същата книга още по фронтовете на Първата световна Война, но едва тогава почва да пише основната част от повествованието.

През 1930 година, семейството на Толкин се премества в съседната къща на №20 където живеят до 1947. През 1933 година Толкин разказва на децата си за странно дребно същество на име Билбо и през 1936 завършва ”Хобитът” – първата му издадена книга, свързана със Средната земя. Причината да започне тази книга била неговите деца. През времето когато започнал да пише ”Силмарилион” започнал да разказва на семейството си за този измислен от него свят, но децата му не го харесали много поради сложноста на историята – изпълнена с героични битки и събития трудно разбираеми за малко дете. Поради тази причина започнал и писането си върху ”Хобитът”. Той публикува разкази като част от книгата чрез издателство ”Стенли Ънуин”. Те се оказали толкова успешни, че сър Стенли – собственикът на издателството, скоро попитал за продължение. Пълната версия на романа излиза през 1948. През 1945 в Merton College на Толкин е връчена титлата Професор по английски език и литература. На улица Manor 3 Толкин и неговата съпруга живеят от 1947 до 1950. Къщата е собственост на Merton College.

Това е друга къща, на Merton College, където Толкин е живял от 1950 до 1953. Тя се намира на улица Holywell 99 Основна част от текстовете по ”Властелинът на пръстените” Толкин пише още преди началото на Втората Световна война, но издава ”Задругата на пръстена” и ”Двете кули” чак през 1954, а ”Завръщането на краля” година по-късно. През 1957, Толкин прави пътуване до Америка, където отива по покана на няколко университета, от които получава различни награди, като признание за неговия талант и принос към развитието на англоезичната литература. След това той бърза да се върне в Англия, тъй като жена му Едит е болна. Толкин се пенсионира и спира да преподава като професор през 1959 година. През 1965 издават ”Властелина” в САЩ. През 1968, семейството на Толкин се мести в Пуул на улица Sandfield 76. През 1971 Съпругата му Едит Брат умира и Толкин се връща в Оксфорд където живее в общежитие на улица Merton №21.

Джон Роналд Реуел Толкин умира на 2 септември 1973, на 81 години в частна болница, в Bournemouth преди излизането на ”Силмарилион”, която бива редактирана и довършена от сина му Кристофър и публикувана през 1977.

Статията е публикувана с
изричното позволение на
www.endorion.org


Европейска нощ на учените 2022 г.: