Търсене
Close this search box.

Дьорд Поѝа и мотивацията и общата култура

Дьорд Поѝа и мотивацията и общата култура

Дьорд Поѝа и мотивацията и общата култура

Дьорд Поѝа и мотивацията и общата култура


Направи дарение на училище!***

 

Автор: Лъчезар П. Томов

 

Как Поѝа избрал математиката

Младият Дьорд Поѝа не бил особено заинтригуван от математиката. Той посещавал гимназията на улица Марко. Някои от изключителните учители, които той запомнил в това училище били неговите учители по латински, унгарски и география, всички до един членове на унгарската академия на науките. От три учителя по математика, които е имал в гимназията, Поѝа запомнил, че  „двама бяха отвратителни и един беше добър“. Това може да обясни факта, че Поѝа не се е заинтересувал от математиката по това време. Той участвал в две групи за самостоятелно обучение, една по математика и физика, а другата по литература. Той спечелил награда в литературната група за това, че превел Хайне на унгарски език, постижение, за което се е чувствал недостоен, защото превел грешно една дума. Поѝа помни, че бил добър в решаването на задачи в тази си възраст, но не бил особено заинтересуван от това занимание. В гимназията никога не е бил първи в класа, но се класирал между второ и четвърто място, което класиране поддържал с лекота. Състезанието по математика Етвеш (Eötvös), към което насочвали новите студенти за участие, не го възхитило. Той помни, че е ходил в тестовия център, но не е предал листата си.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Поѝа следвал един семестър право, но то го отегчило напълно. Биологията го заинтригувала покрай Дарвин, но брат му (по-късно световноизвестен лекар), го разубедил, че нямало пари в нея. Така той се ориентирал към философията. Професор Александър, неговият преподавател по философия, посъветвал да вземе курсове по физика и математика като част от заниманията с философия. Това решение е било ключово за неговата ориентация в кариерата. Неговият преподавател по физика бил големият унгарски физик барон Лоранд Фон Етвеш, който бил известен с отдадеността си на науката и преподаването. Според Поѝа Етвеш бил най-добрият преподавател в Университета. Любовта към физиката на Поѝа може да се проследи до неговия учител и влиянието, което имал той върху своя студент.

Друг негов учител бил бащата на унгарската математика Липот Фейер, който работел по редове на Фурие, теория на специалните функции, теория на интерполацията; той бил добре известен математик и притежавал щедър и доброжелателен характер. Освен Поѝа негови ученици били редица големи унгарски математици, дори Пол Ердьош и Джони Фон Нойман. Фейер сядал със студентите си в някое кафене в Будапеща, решавал интересни задачи с тях и им разказвал истории за математиците, които е познавал. Той създал цяла култура със своите действия. Въпреки, че неговите лекции били смятани за преживяване на живота от неговите студенти, неговото влияние извън аулата било далеч по-силно и около него се формирала първата математическа школа в Унгария.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 158 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.