Двете стъпки до появата на социално поведение при приматите

primati_.jpg
Ново изследване върху над 200 вида примати показва възможността приматите да са стигнали две големи стъпки в нивото на общността. Ако разберем кога и защо предците на Homo sapiens и близките им братовчеди са възприели различните социални структури, може да се разкрие повече за еволюцията на човешките общества.
http://www.nauka.bg/sites/default/files/field/image/primati_.jpg
На 10-ти Ноември в Nature Сюзън Шулц антрополог от Университета Оксфорд (Susanne Shultz of the University of Oxford) и нейни колеги са публикували, че вероятно преди 52млн. години приматите са спрели да живеят самостоятелно и са започнали да се събират в еднополови групи за да търсят храна, както и че преди около 16млн. години при приматите са започнали да се формират по стабилни групи, като двойки, хареми доминирани от мъжки.
При преминаването си от нощен към дневен начин на живот приматите можели да се придвижват на по-големи разстояния и да използват по-ефикасно средата си. Но също така били изложени на по-голям риск от хищници. За да преживеят през деня на тях им трябвало нова защитна стратегия за да се справят с по-големия брой нападатели.
Приматолога Антъни ДиФиоре от Тексаския Университет в Остин (Anthony Di Fiore of the University of Texas at Austin), казва че това което ще те нападни през нощта е различно, от това което ще те нападне през деня. Трудно е да се скриеш от орловия поглед през деня, но събирайки се в група приматите са имали по-голям шанс да забележат и избегнат спускаща се птица или друг хищник.
Пресъздаването на социално поведение на животни изчезнали преди милиони години е доста трудно, но тъй като поведението е наследствено, изследвайки това на днес живеещи видове може да се открие следа към поведението на предците им. Шулц и колегите й изследвали социалното поведение на 217 вида примати – бабуини, гибони и др. Събирайки тези данни с информацията, която имат за еволюционното дърво на приматите, те направили предсказание за вероятния преход, през който са минали животните между самостоятелното си оцеляване и формирането на комплексни общности, които могат да се видят в днешните примати.
Най-вероятно е отнело два отделни еволюционни скока на приматите да достигнат до днешното си кооперативно поведение. Прародителите на приматите не са си променили социалните стратегии свободно заради променящият им се хабитат, нито са увеличили постепенно големината и сложността на техните общности през времето.
Следващата стъпка към изграждането на по-широка представа за еволюцията на кооперативните социални системи е да се тестват тези теории за други бозайници, казва Шулц.
 
Развитието на социалност при приматите може да помогне за да се разбере повече за човешкото социално поведение. Шулц казва „Ако го нямаше развитието на тези социални групи при приматите, нямаше да има основа, над която да градят хората.“

По материали от: http://www.sciencenews.org

Европейска нощ на учените 2022 г.: