Двама инженери спечелиха журито на „Предприемач в науката“

Най-атрактивно представените проекти в конкурса „Предприемач в науката“ на фондация Карол Знание си поделят наградата от 30 000 лв. Журито, съставено от лекторите в програмата „Предприемач в науката“, реши, че победители в изключително конкурентното състезание са Недислав Веселинов и Илиян Попов.

Инж. Недислав Веселинов е докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В конкурса той представи Експериментално Конструкторско Бюро „Фотоника“ с целия екип, създал първия български авиационен симулатор – „ФОТОНИКА“. Симулаторът работи, използва се за забавление и обучения. Намира се в Руски Културно-Информационен Център. Проектът, който ще бъде финансиран със средствата от наградата, е Планетариум – София.

https://www.youtube.com/watch?v=436DvphkFoQ&list=UU4-46uAAR1437OB__J8ngFA&index=2

 

Д-р Илиян Попов е гл. асистент в Институт по Електрохимия и Енергийни Системи „ Акад. Евгени Будевски“ към БАН. Неговият проект е Екологична батерия Магнезий – Въздух за индустриално приложение. По време на конкурса показа работещ прототип на батерията, която използва за производство на електроенергия, солена вода, въздух и евтин, биологично безопасен метал – магнезий. Прототипът се разработва с индустриална цел – приложение в електрически морски/речен транспорт.


РЕКЛАМА:

***

https://www.youtube.com/watch?v=BwymKdQ1nTU

Наградите ще бъдат връчени на 23 януари 2020 г. Тогава ще бъде дадена и докторантската стипендия на фондация Карол Знание, чийто носител ще бъде обявен в близките дни.

Списание „Българска наука“ предоставя по традиция на всички участници в програмата „Предприемачи в науката“ безплатен абонамент и ги кани да станат автори на авторитетното електронно издание.

Всички участници и проекти вижте тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: